égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Sebkezelés – Mikor kell összevarrni a sebet?

A sebkezelés fontos eleme, hogy eldöntsük, vajon az otthoni ellátás elegendő lesz-e a teljes gyógyuláshoz vagy szükség van-e olyan orvosi beavatkozásra, mint például a seb összevarrása. A következőkben arról lesz szó, hogy miből állapítható meg, hogy egy sebet össze kell-e varrni vagy sem.

Mikor nem elegendő az otthoni sebkezelés?

A nyakon lévő mélyebb vágásokat mindenképpen össze kell varrni, csakúgy, mint az olyan ízületek, mint a térd vagy a könyök közvetlen közelében esett komolyabb sérüléseket is, mivel ezek a testrészek sokat mozognak, így egy egyszerű sebtapasz képtelen lenne folyamatosan összezárva tartani a sebet. Néhány orvos azt tanácsolja, hogy a 1,5 cm-nél hosszabb vágásokat is érdemes öltésekkel lezárni.

Ha a vágás nem hosszú, de bőr rétegei mellett a mélyebben fekvő szövetek, így például a sárgás színű zsírszövet, az izmok vagy a csontok láthatóvá válnak, mindenképpen orvosi segítségre van szükség, valamint akkor is, ha a vérzés nem csillapodik.

Mit tegyünk, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban?

Ha kétség merül fel a sérülés komolyságát illetően, akkor is érdemes felkeresni egy orvost, aki biztosít minket afelől, hogy az otthoni sebkezelés is elegendő lesz. Sok sérülés elsőre komolyabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Ha például megvágod a lábad és vérzik, polcold fel azt vagy tedd fel egy székre, miközben egy steril gézlapot nyomsz a sebre. Tíz perc után nézd meg, hogy a seb vérzik-e még, ha a vérzés elállt, egy egyszerű sebtapasz vagy kötszer is elegendő lesz.

Sebkezelés vágott sebek esetén

Ha sebedet nem kell összevarrni, akkor az első teendő, hogy a vérzés elállása után tisztítsd meg azt, szappannal és vízzel. Ha törmelék, szilánk vagy szennyeződés van benne, melyet nem tudsz eltávolítani, akkor orvosi segítségre lesz szükséged. Amennyiben azonban sikerült gond nélkül kitisztítanod a sérülést, kend be fertőtlenítővel, majd helyezz rá sebtapaszt vagy kötszert.

Az aluderm és Soft1 sebtapaszok és kötszerek nagyszerűen használhatók ilyen esetekben, mivel kiváló nedvszívó képességüknek köszönhetően szárazon és tisztán tartják a sebet és nem ragadnak bele abba. Könnyedén eltávolíthatóak, nem okoznak irritációt és nem tépik fel a sebet.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll