égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Sebkezelés a XIX. században

Elsősegély-nyújtás és sebkezelés az amerikai polgárháborúban

Az amerikai polgárháborúban csaknem 620 ezer katona halt meg. Közülük a legtöbben betegség áldozatai lettek, a sérültek legtöbbje pedig a fertőzés miatt halt meg, mintsem a seb súlyossága miatt. A következőkben az akkori sebkezelési, elsősegély-nyújtási módszereket és az azóta bekövetkezett fejlődést mutatjuk be.

A sebkezelés, elsősegély-nyújtás menete

A sebesült katonákat sérüléseik típusai szerint osztályozták és ennek megfelelő sorrendben látták el őket. Elsőként a végtagokon található lőtt sebekkel foglalkoztak az orvosok és tábori felcserek, ilyenkor a sérült kart vagy lábat amputálták. Ezt a leggyakrabban éjszaka végezték és minden tíz percben sor került egy amputációra. Ha az idő engedte, ezután sorra kerültek a könnyebb sérültek is, akiknek a sebeikből eltávolították az idegentesteket és nedves kötést helyeztek rájuk. A súlyos nyaki-, fej-, mellkasi- és hasi sérülések maradtak utoljára, rájuk gyakran nem is jutott idő, de ha mégis, az akkori orvostudomány, a háborús körülményekkel súlyosbítva nem sokat tehetett az ilyen sérültekért, így ők a legtöbbször csak fájdalomcsillapítót kaptak, majd a sorsukra hagyták őket az orvosok.

A háborús sebkezelés kockázatai

Bár a fertőzés nagyon gyakori probléma volt a háborús sebek esetében, a tábori kórházakban mégsem törekedtek a tisztaságra és a sterilitásra. A sebészek nem mosták meg a kezüket vagy felszereléseiket, amikor egy másik sérülttel kezdtek el foglalkozni, ráadásul kötszerként is piszkos rongydarabokat használtak. Komoly orvosi tévedés volt az is, hogy akkoriban a gennyedzést a gyógyulás jelének tekintették. Mindezek ellenére meglepő módon az amputáción átesett katonák körülbelül 75%-a életben maradt.

Gyakori tévhit a háborús sebkezeléssel kapcsolatban

A XIX. században játszódó háborús filmek szerint az amputációt sokszor végezték mindenféle érzéstelenítés nélkül, ilyen azonban csak a legritkább esetekben történt. A valóságban a sérültet kloroformmal elaltatták a beavatkozás előtt. Ha ez nem állt rendelkezésre, morfin injekciót alkalmaztak, ha pedig erre sem volt lehetőség, akkor nagy adag alkoholos italt itattak a pácienssel a műtét előtt.

A sebkezelési technikák fejlődése

A polgárháború elején még a körkörös amputáció volt a legnépszerűbb amputációs módszer, ennek során a sérült végtagot egyenes vágással távolították el, bőrráhagyás nélkül, így tovább tartott a gyógyulás és a vérveszteség is súlyosabb volt. A modernebb, ma is használt technológia a háború vége felé kezdett elterjedni, ennek során az orvosok meghagynak a bőrlebenyt, mellyel lefedhető a csonk.

Komoly fejlődésen mentek keresztül a kötszerek is: megjelentek a steril kötszerek és ragtapaszok, melyek nagyban lecsökkentették a fertőzés kockázatát. Azóta ezek is fejlődtek az orvosok és betegek igényeinek megfelelően. Az aluderm és Soft1 sebtapaszok, kötszerek minden kritériumnak megfelelnek. Előbbi remek nedvesség elvezető és nedvszívó képességének köszönhetően nemcsak tisztán tartja a sebet, de a kötszer cseréjével járó fájdalom érdekében nem ragad bele abba, így könnyedén eltávolítható. A Soft1 sebtapaszok csak saját anyagukhoz tapadnak, így nem hagynak a bőrön ragacsos nyomot, nagy előnyük továbbá, hogy rugalmasságuknak köszönhetően az olyan nehezen bekötözhető helyek is elláthatóak velük, mint a hajlatok vagy az ujjbegyek.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll