égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Sebkezelés – A sebek típusai és gyógyulásuk

Létrejöttük alapján a sebeket különböző csoportokba sorolhatjuk, amelyeknek az ellátása során is természetesen különböző dolgokra kell odafigyelni. Alapvetően a sebeknek nyolc fő fajtáját különböztetjük meg: a vágott, a metszett, a lőtt, a zúzott, a szúrt, a csonkoló, a szakított és a harapott sebeket.

 Vegyük sorra az egyes sebek legfontosabb jellemzőit!

  • Vágott sebet valamilyen éles tárggyal lehet okozni. Ilyenkor erős vérzés figyelhető meg. A seb szélei rendszerint egyenetlenek.
  • Metszett sebet szintén éles tárgy okoz, ekkor is bő vérzés lép fel. Ebben az esetben azonban a sebszélek épek.
  • A lőtt sebek mélyek, hiszen a lövedék nagy sebességgel halad keresztül a testen. Ha a lövedék nagy erővel éri a testet, akkor teljesen át is szelheti azt. Ilyenkor a lőcsatorna (vagyis a lövedék be- és kimente közötti szakasz) nem feltétlen egyenes. Az ilyen sebek nagy fertőzésveszéllyel rendelkeznek, ugyanis a test nagy felületen felnyílik, megkönnyítve ezzel a kórokozók bejutását.
  • A zúzott sebek nagy fájdalommal járnak, illetve ebben az esetben is nagy a fertőzésveszély. Az efféle sérülések jellemzője a roncsolt sebszél.
  • Szúrt sebet valamilyen hegyes, éles tárgy okozhat. Az ilyen sérülés általában mély. A sebesülés legnagyobb veszélye, hogy az idegen test a testben maradhat. Nagyon fontos, hogy ebben az esetben soha ne távolítsuk el a sérülést okozó tárgyat, hiszen ezzel az elvérzés esélyét nagyban megnöveljük.
  • A csonkoló sebek a végtagokat érintik. Ezek nagyon súlyos sérülések. Üzemi balesetek velejárója lehet (éles gépek közelében dolgozva).
  • Szakított sebeknél a bőr nagy felületen leszakad. Ilyen sérülésnél nagyon nagy a fertőzés esélye.
  • A harapott sebeknél a bőr szöveteinek egy része leszakadhat. A gyógyulás folyamatában nagy a hegek keletkezésének esélye. Ilyenkor fognyomok is maradhatnak.

Mivel kötözzük be a sebeket?

A legtöbb seb leragasztására, bekötözésére kiválóan alkalmasak az aluderm és a Soft1 tapaszok. Ezek nem ragadnak a sebbe és kiváló nedvszívó képességüknek köszönhetően szárazon, tisztán tartják a sérült bőrfelületet. Mindkét termék kapható a gyógyszertárakban.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll