égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Sebkezelés – A nyílt sebek fajtái

A nyílt sebek a legfájdalmasabb sérülések közé tartoznak és a sebkezelés az ilyen esetekben jelenti a legkomolyabb kihívást. A nyílt sebeknek öt fő fajtáját különböztetjük meg, a következőkben ezeket mutatjuk be.

A nyílt sebek fajtái

Horzsolt sebek

Ezek többnyire a bőr és valamilyen durva felület súrlódásakor jönnek létre. Csak a bőr legfelsőbb rétegét érintik és a legtöbb esetben nem járnak komoly vérzéssel. Bár a seb nem mély, megfelelő elsősegély-nyújtás és sebkezelés hiányában ez is elfertőződhet, ezért ajánlott szappanos vízzel kiöblíteni és leragasztani a sérülést.

Metszett vagy vágott sebek

Ezek egyenes vonalú, hosszúkás sérülések a bőrön, melyeket valamilyen éles tárgy, például kés vagy üvegszilánk okoz. Ezek lehetnek mélyek és erős vérzéssel is járhatnak. A többi sérüléssel ellentétben a vágott sebeknél valamivel kisebb a fertőzés veszélye, mivel a seb széle nem egyenetlen, így nehezebben gyűlik össze körülötte a szennyeződés. A vágott sebek esetében fontos, hogy megpróbáljuk elállítani vagy legalábbis csökkenteni a vérzést, majd hívjunk orvosi segítséget.

Szakított sebek

Ezek többnyire akkor jönnek létre, ha egy tompa tárggyal való érintkezés felszakítja a bőrt. A nyílt sebek közül ez az egyik legnehezebben gyógyuló. Gyakran a bőr mélyebben fekvő rétegeit is érinti és szabálytalan, egyenetlen szélei miatt könnyen megáll benne a szennyeződés, így komolyan ki van téve az elfertőződés veszélyének. Ilyen sebbel mindig forduljunk orvoshoz.

Tépett sebek

Tépett sebeknek nevezzük az olyan sérüléseket, melyek során a bőr egy darabja részben vagy teljesen letépődik a helyéről. Ilyen például állati harapás esetén történhet. Ilyen sérüléseknél gyakran erős vérzés jelentkezik, ilyenkor nyomással kell megpróbálni csillapítani azt. Ha a bőrdarabka lóg, óvatosan hajtsuk vissza a helyére és úgy helyezzünk nyomást a sebre. Mindenképpen kérjünk orvosi segítséget.

Szúrt sebek

Szúrt sebeket olyan apró dolgok is okozhatnak, mint egy köröm vagy egy tű. Bár a sebek gyakran kicsinek látszanak, mélyek lehetnek és akár belső szerveket is érhetnek. A fertőzés veszélye ebben az esetben is fennáll, ezért érdemes orvoshoz fordulni.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll