égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Népi szemölcs eltávolítás – Szemölcskezelés egykor és ma

Szemölcs eltávolítási folklór

A szemölcsök létrejötte- és főleg a szemölcs eltávolítás- már évszázadok óta foglalkoztatja az embereket.  Az első hazai történelmi írásos emlék a szemölcs eltávolításról például az 1488-as Bagonyai ráolvasásokban fordult elő.

Már a számos különféle szinonima és tájegység szerinti megnevezés,  is jelzi a kérdés jelentőségét: („sümőcs, szümőcsing, sümölcs, szömőcs, szömőcső, szömöcsén, szőcsing, szőcsén, szömörcsü, sömötyü, fökin, fökény, kinövés, köszfin, tyúkszem, tyúksegg, varcok, varjúszem

A középkori folklórban többnyire ráolvasásokkal, állati-növényi eredetű kencékkel és analógiás mágiával próbálták orvosolni a problémát.

Szatmárból például ilyen és efféle szemölcs eltávolítási praktikák lettek ismertek: az istállóból vett trágyával történő bekenés majd bekötözés, a fertőzött testrész seprűvel történő simogatása, majd a seprű tűzbe dobása. Egy másik hagyomány szerint éjfélkor kell a gémeskutat háromszor hátrafelé megkerülni- meztelenül. Emellett gyakori volt még az ecetben áztatott krumplival, herélt ló farokszőrével történő körbekötözés és a fehér galamb vagy vakondvérrel történő bedörzsölést is hatékonynak találták, vagy ezek különböző kombinációját is; így a felsorolás folytatható lenne szinte a végtelenségig.

Más tájakon a krokodilürülék használatát tartották elsőrangú szépségápolási és szemölcseltávolításra használt anyagnak.

Észak-Írországban gyógyító hatást tulajdonítottak bizonyos forrásvizeknek: A Rathlin szigeteki forráshoz messze földről is elzarándokoltak a gyógyulást kereső betegek…

Mai racionális, ésszerű elménkkel jót derülhetünk a régi korok e babonaságain. Egy biztos: a szemölcsöt okozó HPV fertőzés legtöbbször önmagától is elmúlik idővel; nyilván ezért is hihették hatásosnak egykor ezeket a faramuci gyógymódokat.

A  szemölcs tüneti kezelésére, a csúnya kinövések eltávolításra ma már kiválóan bevált módszert kínál a modern orvostudomány. Ez a cryoterápia:

A korszerű fagyasztásos szemölcs eltávolítás nemcsak, hogy gyakorlatilag fájdalommentes, de kimagaslóan esztétikus is (szemben a drasztikus kimetszéssel vagy a kiégetéssel) ugyanis alig vagy egyáltalán nem hagy látható sebhelyet!

Forrás: Wikipédia, http://mek.oszk.hu/, erzsebetrosta.hu

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll