égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Mit tegyünk, ha ujjunkat éri égési sérülés?

Leggyakrabban ujjainkat éri égési sérülést, legyen szó nyílt lángról vagy egy forró tárgy, esetleg valamilyen maró anyag megérintéséről. Mivel kezünket szinte minden pillanatban használjuk, az ilyen sérülések különösen kellemetlenek lehetnek.

A következőkben azt mutatjuk be, hogyan lehet a legeredményesebben kezelni az otthon is ellátható, első- és másodfokú égési sérüléseket.

A megégett ujj ellátása

 1. Először is szüntessük meg a hőhatást, ezt nyílt láng vagy egy forró tárgy megérintése során reflexszerűen megtesszük, amikor elrántjuk a kezünket. Ha forró vagy maró folyadék kerül az ujjunkra, igyekezzünk minél előbb eltávolítani azt.
 2. Tartsuk égett ujjunkat legalább öt percig hűvös vagy szobahőmérsékletű folyó víz alá. Ne használjunk hideg, jeges vagy meleg vizet, mert az csak rosszabbá teheti az égési sérülést.
 3. Várjunk, amíg ujjunk megszárad, majd helyezzünk rá hideg vizes borogatást vagy kenjük be Burn Free géllel, mely hőt von el, ezzel csökkentve a fájdalmat és a dagadást.
 4. Vizsgáljuk meg, hogy mekkora kiterjedésű az égési sérülés. Az orvosok azt javasolják, hogy másodfokú égési sérülés esetén csak a 7-8 cm átmérőjű vagy az annál kisebb sebeket kezeljük otthon, az ennél nagyobb vagy súlyosabb sérüléssel mindig kérjünk segítséget.
 5. Ha az égési sérülés másodfokú és hólyagok jelennek meg rajra, ne fakasszuk ki őket, mert az könnyedén fertőzéshez vezethet.
 6. Helyezzünk a sérült területre laza kötést, mely megvédi a hólyagokat az irritációtól. A Burn Free kötszerek használata erősen ajánlott, mivel ezek a védelem mellett folyamatosan hűsítik a bőrt és nem ragadnak a sebbe.
 7. Ha továbbra is fájdalmaid vannak, vegyél be fájdalomcsillapítót.
 8. Tartsd tisztán és szárazon a kötést és legalább naponta egyszer cseréld.
 9. Ha fertőzésre utaló jelet látsz, például megnövekedett fájdalmat, váladékozás, lázat, azonnal fordulj orvoshoz.

Tippek és tanácsok

 • A kötszer cseréjekor ismét lehűtheted az égett területet hideg vízzel.
 • Ha a legutóbbi tetanusz oltásod védelmi ideje lejárt, kérj újat.
A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll