égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Mikor válik szükségessé az idősgondozás?

Aggódsz idősödő szüleid egészsége miatt? Nem tudod, hogy mikor lenne érdemes komolyan fontolóra venni az idősgondozás lehetőségét? A következőkben bemutatjuk, melyek azok a jelek, melyek arra utalnak, hogy az idős rokonok már nem képesek megfelelően ellátni magukat.

Idős szüleid megjelenése továbbra is rendezett, ápolt?

Figyelj oda szüleid, idős rokonaid megjelenésére. Tiszták a ruháik? Úgy tűnik, hogy jól el tudják látni magukat? Ha úgy veszed észre, hogy nem végzik el az olyan alapvető napi teendőket, mint a fürdés vagy a fogmosás, az már a demencia vagy a depresszió jele lehet, esetleg mozgásbeli nehézségeket jelezhet.

Figyelj az otthonukra is. Minden lámpa ég? Tiszta a fürdőszoba? Megy a fűtés? Nem túl gazos a kert? Ha az eddigi ápoltság helyett elhanyagoltságot tapasztalsz, az szintén szellemi vagy fizikai problémákat feltételez. Ha például a gáztűzhely koszos, kormos, az jelentheti akár azt is, hogy megfeledkeznek róla, hogy fő az étel.

Gyakran elfelejtenek alapvető dolgokat?

Mindenkivel előfordul, hogy időnként elfelejt ezt-azt, ez idős korban egyre gyakoribbá válik. Nem mindegy azonban, hogy olyan dolgokról van szó, hogy idős szerettünk nem emlékszik rá, hogy hová tette a szemüvegét vagy ennél sokkal komolyabbakról, például, hogy nem ismeri meg a családtagokat, mindennapos szavak nem jutnak az eszébe vagy már a közelből sem talál haza. Utóbbiak akár a kezdődő Alzheimer-kór tünetei is lehetnek. Ha aggaszt idős szüleid memóriájának romlása, érdemes felkeresni egy orvost.

Biztonságban vannak idős szüleid az otthonukban?

Figyeld meg, hogy képesek-e biztonságosan közlekedni a lépcsőkön. Ha túl sokszor tapasztalod vagy hallod tőlük, hogy elesnek, érdemes korlátokat, kapaszkodókat felszerelni és a lehető legtöbbet mellettük lenni és segíteni. Arról is győződj meg, hogy a gyógyszerek betegtájékoztatóját is el tudják-e olvasni.

Biztonságban vannak idős szüleid az utakon?

Ha úgy látod, hogy idős szeretteid már nem teljesen urai a helyzetnek vagy az autónak vezetős közben és attól tartasz, hogy előbb-utóbb balesetet szenvedhetnek, itt az ideje elvenni a kulcsokat és más közlekedési lehetőségek után nézni. Ajánld figyelmükbe a tömegközlekedést. Ha ennek egészségügyi akadályai vannak, vidd el őket te bevásárolni és egyéb úti céljaikhoz, amikor időd engedi.

Tapasztaltál szembeötlő fogyást?

Ha koros rokonaidon azt veszed észre, hogy nem diétáznak, mégis veszítenek a súlyukból, az problémákra enged következtetni. Elképzelhető, hogy a főzés komoly fizikális megterhelést jelent már a számukra, esetleg nem tudják beszerezni a szükséges hozzávalókat. Emellett betegségek is állhatnak a háttérben. Ha észreveszed, hogy idős szüleid nem táplálkoznak megfelelően, beszéld mg velük a problémát, majd keress fel egy orvost.

Jól érzik magukat a szüleid?

Az is depresszióra és egyéb problémákra utalhat, ha az idős szülők már nem keresik a barátok, szomszédok társaságát, felhagynak imádott hobbijukkal és egyáltalán nem járnak közösségbe.

Milyen a mozgásuk?

Figyeld meg, hogy korosodó szeretteid nem próbálják-e meg mindenképpen elkerülni az olyan tevékenységeket, melyek komolyabb testmozgással járnak, esetlen nem járnak-e furcsán. Ilyen esetben izomgyengeségre vagy ízületi bántalmakra lehet gyanakodni, ami idős korban nem ritka. Ilyen esetben egy járóbot vagy egy járókeret enyhíthet a problémán.

Mit lehet tenni?

  • Oszd meg félelmeidet szüleiddel. Mondd el nekik, hogy aggódsz az egészségi állapotuk miatt és magyarázd el, hogy miért érzel így. Ezután remélhetőleg könnyebben rászánják magukat, hogy orvoshoz forduljanak vagy könnyebben elfogadják majd a segítséget.
  • Rendszeres orvosi ellenőrzés. Ha aggasztó jeleket látsz, kérj meg egy orvost, hogy legalább havonta egyszer látogassa meg veled korosodó szeretteidet és kövesse figyelemmel egészségüket.
  • Előzd meg a baleseteket. Ha úgy veszed észre, korosodó szüleid nehezebben mozognak a házban, szerelje fel korlátokat, kapaszkodókat, tedd könnyedén elérhető helyekre a fontos dolgokat.
  • Vedd fontolóra az idősgondozás lehetőségét. Ha attól félsz, hogy már nem képesek ellátni magukat, a legjobb, ha minél több időt töltesz náluk és segítesz nekik mindebben. Ha ezt időd nem engedi, kérj segítséget a családtagoktól vagy egy idősgondozó szervezettől.
A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll