égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Mégis jó hatása van a napozásnak?

Mégis a lebarnult bőr az egészségesebb?

Egy új kutatás szerint lehet, hogy a napozás által okozott bőrrák veszélyét felülírják más kedvező élettani hatások.

Végre egy jó hír azoknak a napimádóknak, akik évekig ellenálltak a bőrrákkal kapcsolatos figyelmeztetéseknek. Skót kutatók megjelentettek egy tanulmányt, mely szerint a napozásnak több az előnye, mint a hátránya. A hír az Élelmiszer és Drog Hivatal (FDA) célkitűzéséhez kapcsolódóan látott napvilágot, mely szerint szigorúbban szabályoznák a szoláriumokat. A közegészségügyi hivatalok azt mondják, hogy az UV alapú kvarclámpák, fénycsövek a melanóma kockázatát 75%-kal emelhetik. Hogyan lehet a napozás, amely ekkora kárt okozhat mégis jó Önnek? Amit érdemes tudnia a témáról:

 Hogyan végezték a napozás hatásának kísérletét?

Bőrgyógyászok az Edinburghi Egyetemen 24 a húszas éveik elején járó jelentkezőt ültettek be  kvarc lámpák és fénycsövek alá. Először egy húsz perces szakaszban a vizsgált jelentkezőket UV és melegítő lámpák hatásának tették ki, majd egy következő szakaszban pedig blokkolták az UV sugarakat. Minden szakaszt követően a kutatók megmérték az alanyok vérnyomását. És mit találtak?

A kutatók szerint a napsugárzás csökkenti a vérnyomást, ami csökkenti a szív-megbetegedések kockázatát.

A csupán a melegítő lámpák hatásának kitett szakaszokban nem történt semmi változás. Az UV sugárzást is használó szakaszoknál a jelentkezők jelentős változást érzékeltek, és a vérnyomás 2 Hgmm-rel csökkent, mely hatás aztán körülbelül még egy órán keresztül tartott. A tanulmány szerzői a vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy a napsugár okozta hatás körülbelül egyenként 7-10%-kal csökkenti a szívinfarktus és szívroham kockázatát.

Mindez kárpótol a bőrrák kockázatáért?

Valószínűleg. A magas vérnyomás miatt bekövetkező szívinfarktus, vagy szívroham általi elhalálozás Nagy-Britanniában 80-szor magasabb a bőrrákban életüket vesztettek számához képest.

A kutatók azt mondják, hogy további kutatásokat kell még végezniük, hogy igazolják előzetes következtetéseiket. Dr. Richard azt mondja, hogy terveik szerint most meg fogják vizsgálni a szívbetegségek és a bőrrák relatív kockázatát olyan embereknél, akik különböző mennyiségű napsugárzásnak vannak kitéve.

A kutató csapat vezetője Weller szerint, amennyiben arra az eredményre jutnak, hogy a napsütés valamennyi tényezőnél csökkenti a halálozási rátát, abban az esetben felülvizsgálják napozással kapcsolatos javaslatukat.

Hogyan fogadta közvélemény a jelentést?

Teljesen kaotikusan. Lehet, hogy a napozás veszélyeivel riogató figyelmeztetéseket újra kell fontoljuk – mondta Stephen Naysmith a skóciai The Heraldban. Ez azonban nem változtat azon az eredeti és potenciálisan halált okozó tényezőn, hogy a túlzásba vitt napozás bőrrákot okozhat, és amennyiben lehetséges továbbra is védjük testünket a napsugárzás hatásaitól. Továbbra is óvjuk magunkat – és főképpen a gyermekeket – napernyővel, és figyeljünk oda a gyanús anyajegyekre. Van még sok biztonságosabb vérnyomáscsökkentő módszer is, mint a napozás, mondja Lindsay Abrams a The Atlanticban.

Van akit felvidít ez a kutatás?

Igen. Vannak, akik azt mondják, hogy mérlegelünk kell mindkét oldalt pro és kontra a napsugárzás mellett és ellen, és elismerik, hogy a legjobb az arany középút, minden nap egy rövid időre megmártózni a nap sugaraiban. A napsugár a D vitamin bevitel legfontosabb forrása is,- mondja Alison T. Brill a Közegészségügyi Életképekben, mely erősíti a csontokat és az immunrendszert, és a szerotonin termelés (az agy természetes hangulat javító vegyülete) növelésével javítja az emberek hangulatát is.

Forrás: Theweek

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll