égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Idősgondozás – Segítség a tisztálkodásban

Az idősgondozás egyik legkényesebb része – A fürdetés

Orvoslátogatási időpontok betartatása, az étkezés megszervezése és a számlák befizetése mind az idősgondozás fontos részei. A legfőbb feladat azonban segíteni idős rokonunknak kihozni a legtöbbet fennmaradó éveikből, akár egy egyszerűnek tűnő  tevékenységben való segítségnyújtás révén is, mint amilyen a tisztálkodás.

A hagyományos fürdetési módszerek

A legtöbb idős ember számára a tény, hogy segítségre szorulnak a tisztálkodásban fájdalmas és kínos  lehet, kiváltképp akkor, ha a segítő személy saját fiú- vagy lánygyermekük.

Mindenek előtt: viselkedj nyugodtan és fesztelenül, akkor is ha nem így érzel. Ez a hozzáállás segít megnyugtatni a kedélyeket egy feltehetően mindenki számára nyugtalanító helyzetben. Ne feledjük: A nyugalom ragályos! Maradj nyugodt akkor is, ha idős gondozottad egyáltalán nem hajlandó fürödni. Végső esetben kérjük meg az orvost, hogy írjon receptet a fürdésről.

Beszéljétek meg őszintén a problémát! Lehetséges, hogy idős rokonod jobban szeretné inkább, ha egy idegen (ápoló) segítene neki a tisztálkodásban a rokona helyett. Ha úgy döntesz, házi ápolót fogadsz, kérdezz rá arra is, hogy férfi vagy női segítséget venne-e inkább igénybe?

Kérdezz rá a szokásaira! (reggeli vagy esti tisztálkodás, zuhany vagy fürdőkád, szappan vagy tusfürdő stb.)

Tegyél javaslatot: a kádban való fürdés biztonságosabb, mint a zuhany, ráadásul megkönnyíti a segítségnyújtást a gondozónak is. Ne legyél azonban kérlelhetetlen, engedd meg neki, hogy zuhanyozzon, ha ahhoz ragaszkodik!

Készíts elő minden szükségeset! Törülközőt, mosakodószivacsot, szappant, sampont, stb.)

Az ápolt minden bőrredő, minden ránc alatt is meg kell, hogy legyen mosva, különösen a mell, a nyak és a genitáliák területén. Töröld szárazra ezeket a nehezen hozzáférhető területeket, a gombás fertőzések elkerülése érdekében, melyek tovább nehezíthetik az idősgondozást.

A szégyenlősebb időseknek segíthet félelmük leküzdésében, ha zuhanyozás közben egy törölközőt tartanak a testük köré. Ez a gyakorlat bár kényelmetlennek tűnhet, a szakavatott ápolók szerint beválik.

Az zuhanyos öblítésnél: védd ruhádat műanyag köténnyel, hacsak nem akarsz csurom vizes lenni.

Helyezz a kádba és a fürdőszoba padlójára csúszásgátlókat! Szerelj fel kapaszkodókat a fürdőszobában való biztonságos közlekedéshez.

Szárításnál, törölközésnél: ne dörzsöld a bőrt inkább itasd, paskold szárazra a törülközővel, mivel az idősek bőre érzékenyebb. A kiszáradt bőr elkerülése érdekében használj hidratáló testápolót!

Az idősgondozást megkönnyítő termékek

Az ágyhoz kötött, vagy részben mobil betegek esetében komoly gondot jelenthet a szükséges higiénia fenntartása.mAz ő esetükben jól jöhet a száraz fürdetéshez használható Aquamed – Bed Bath fürdető kendő és az Aquamed – samponos hajmosó sapka is.

Az ezekkel történő tisztálkodás nem igényel komolyabb mozgatást és arra sem kell ügyelni, hogy ne vizezzük össze a beteg ágyát. A fürdető kendőkkel egyszerűen tisztára törülhetjük a bőrt, mely ezután illatos és ápolt is lesz, a kendőben található bőrápoló miatt. A hajmosó sapka száraz sampont tartalmaz, melyet masszírozó mozdulatokkal juttathatunk a hajba. A művelet végeztével a feloldott sampon a szennyeződésekkel együtt visszaszívódik az eldobható sapkába.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll