égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Idősgondozás – Hogyan fordítsuk az elutasítást beleegyezésbe?

Fogadtassuk el az idősgondozás gondolatát

Sok idős ember életében elérkezik a pillanat, amikor már nem képes magáról megfelelően gondoskodni. Jó esetben a közeli rokonok, barátok képesek ellátni különböző igényeiket, segíteni nekik fenntartani önálló életvitelüket. Gyakori azonban az is, hogy idős rokonunk önbecsülésükben sérülve érzik magukat az idősgondozás ötletétől, ezért visszautasítják azt. Mi a teendő ilyenkor?Hogyan fordítsuk az elutasítást beleegyezésbe?

„Nem akarok idegeneket a lakásomban!”

Bizonyos fajta egészségügyi problémák(pl. demencia, Alzheimer kór)  esetén különösen nagy szükség lehet külső beavatkozásra, még szakértő ápoló segítségére is. Egy idegen folytonos jelenléte azonban feszélyezheti az idősgondozástól ódzkodó koros embert.

Arra is gondolhatnak netán: „ha befogadom ezt az embert az otthonomba, akkor a gyermekem nem fog többé heti kétszer meglátogatni.” Ezért igyekezzünk biztosítani őt arról, hogy nekünk van szükségünk a segítségre, és az ápoló mellett többet lehetünk igazán együtt anélkül hogy például a folyamatos házimunka elvonná figyelmünket.

A meggyőzésben akkor járhatunk a legnagyobb sikerrel, ha úgy fogalmazunk, hogy a saját igényeiket helyezzük előtérbe. Mondhatjuk például: „tudom, hogy egyedül is megbirkózol az itthoni feladatokkal, de jobban érezném magam, ha lenne valaki veled valaki, aki segít.” ha visszakérdez, hogy miért nem mi segítünk, lehetünk őszinték: „Szükségem van némi pihenésre.”

Ha beleegyezik az idősgondozásba, igyekezzünk az átmenetet gördülékennyé tenni azzal, hogy az első pár látogatásánál mi is jelen vagyunk. Ez segíthet a megszokásban.

Egy idő után már úgy fog tekinteni az ápolóra, mint egy kedves és segítőkész barátra.

„Nem akarok orvoshoz menni!”

Az idősek néha úgy élik meg  a betegségeket, mintha az valami szégyellnivaló dolog lenne.

Sokszor nem hajlandóak elismerni, hogy probléma van az egészségükkel. Gyakran érzik ugyan, hogy gond van, de nem akarják, hogy az orvos megerősítse ebbéli félelmüket.

A diagnózis felállítása viszont alapvetően fontos a kezelésmód megállapításához. Mi a teendő ilyenkor?

Találjunk valami kisebb, kevésbé fenyegető okot az orvoslátogatásra: egy influenzaoltás vagy egy enyhe térdfájdalom megfelelő lehet. Az orvossal persze jó előre osszuk meg valódi aggodalmainkat- már ami a komolyabb betegségre utaló tüneteket illeti.

Emlékeztessük idős gondozottunkat fennálló betegségeikre és tüneteikre, pl.: „Sokat panaszkodsz az utóbbi időben a fogad miatt” majd biztosítsuk támogatásunkról: „Elkísérlek az orvoshoz.”

Egyezkedjünk: Tegyünk egy felajánlást („Segítek a csekkek befizetésében”) majd kérjünk mi is valamit cserébe!

Felmerülhet bennünk, hogy mennyire etikus ez a viselkedés, nem vagyunk-e túlságosan manipulatívak. Ezért először gondoljuk át mi a tét: szeretteink egészsége foroghat kockán; ez mindenképpen minket igazol!

„Nem, nem hagyom abba az autóvezetést!”

Az idős emberek gyakran nem képesek már a vezetéssel járó komplex feladatokkal(tájékozódás,  sebesség tartása stb.) megbirkózni. A statisztikák is azt mutatják, hogy a 60 éves kor fölöttiek jelentősen nagyobb eséllyel lesznek részesei közlekedési balesetek, mint a fiatalabb sofőrök.

Bizonyos betegségek (pl. az afázia) pedig különösen nagy kockázatot hordoznak magukban az idős sofőrök számára. Érdemes tehát idejekorán felismerni a veszélyt és cselekedni.

Üljünk be mellé az autóba, figyeljük meg a vezetését: képes a sávban egyenesen haladni? Netán sokan rádudálnak, mivel túl lassan halad?

Olyan gyógyszereket szed, amelyek befolyásolhatják vezetésében? Kérjük ki az orvos véleményét erről!

Ha azt látjuk, már nem boldogul a vezetéssel, azonnal tegyünk lépéseket:

  • Ajánljuk föl segítségünket! Ha megtehetjük, legyünk a sofőrje, vigyük el őt ahova csak akarja. Ha ez nem megy, keressünk egy segítőkész barátot, rokont, vagy akár szomszédot!
  • Mivel a vezetés feladása az egyik legnagyobb veszteség egy idős ember életében, e téren is számítanunk kell némi ellenállásra…ha nem hallgatnak ránk, hívjunk segítséget! A kedvenc unoka vagy gyermek véleménye sokat nyomhat a latba az oldalunkon.
  • Javasoljuk, hogy válasszon más közlekedési módot! Mutassunk rá, hogy ez olcsóbb is lehet, mint egy autó fenntartása!
  • Ha máshogy nem megy: kérjük meg az orvost, hogy írja föl receptként a vezetéstől való tiltást!

Mindenekelőtt tartsuk szem előtt, hogy a célunk mindezzel az idős szerettünk életminőségének javítása kell hogy legyen!

Jó tudni: A Celerus minőségi termékekkel áll a vásárlók rendelkezésre, melyek nagy segítséget nyújtanak az otthoni ápoláshoz. Az Aquamed samponos hajmosó sapka és az Aquamed Bed Bath száraz fürdető kendő elérhető a gyógyszertárakban! Ezek főként azok számára könnyítik meg az idősgondozást és azon belül is a higiénia fenntartását, akiknek idős rokonai nehezen mozognak vagy ágyhoz kötöttek.

Forrás: www.caringtoday.com

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll