égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Hogyan beszéljünk Alzheimer-kórban szenvedő rokonunkkal?

Az idősgondozás minden eddiginél nagyobb kihívássá válhat, ha Alzheimer-kórban szenvedő idős rokonunknak kell gondját viselnünk. Fontos, hogy jól ismerjük a betegséget, annak tüneteit és ennek megfelelően kommunikáljunk a gondozottal.

Az Alzheimer-kórban szenvedők sokszor nem ismerik meg a rokonaikat, félreértik, amit hallanak vagy látnak, ezért sokszor nyugtalanná vagy agresszívvé válhatnak, néhány egyszerű tanács betartásával azonban egyszerűbbé tehetjük a kommunikációt velük.

Könnyebb, eredményesebb kommunikáció az idősgondozásban

  1. Mindig mondd el a neved és szólítsd a nevén a gondozottat. Arra is figyelj, hogy mindig szemből közelítsd meg.
  2. Légy kedves és nyugodt, beszédedben és viselkedésedben is.
  3. Mindig tarts fenn a szemkontaktust, hogy idős rokonod lássa rajtad, hogy figyelsz.
  4. Egyszerre csak egy kérdést tegyél föl és hagyj időt a válaszadásra. Egyszerű, rövid szavakat használj, melyeket biztosan megért.
  5. A feladatokat, teendőket szintén egyesével mondd el és egyszerűen fogalmazz.
  6. Mindig tanúsíts türelmet és megértést. Ne feledd, idős rokonod nem tehet róla, hogy Alzheimer-kórban szenved.
  7. Ha idős gondozottad mond valamit, ami nem fedi a valóságot, de nem árt senkinek, akkor ne állj neki vitatkozni vele. Ha megpróbálod kijavítani, könnyen lehet, hogy vita lesz a vége, arra pedig senkinek nincs szüksége.

További tippek és tanácsok

  • Ha a háziorvos ellátogat hozzátok, figyelj rá, hogy ne csak neked mondja el a vizsgálat eredményeit, mintha idős rokonod nem is lenne a szobában.
  • Ne szakítsd félbe koros szerettedet beszéd közben, mivel ettől úgy érezheti, hogy az ő véleménye, mondanivalója nem fontos, ami további nézeteltéréseket szülhet.
A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll