égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Idősgondozás – Betegségre utaló jelek és teendők

Mi a teendő akkor, ha aggódik idősödő rokona egészségéért? Szerencsére néhány figyelmeztető jelből már korán észreveheti, ha gond van idős szerettével.  Ehhez nyújt segítséget az alábbi pár kérdés megválaszolása.

1.  Képesek idős rokonai megfelelően gondoskodni magukról?

Figyelje meg a kinézetüket. Tiszták a ruháik? Ha nem képesek ellátni a napi rutinfeladatokat mint a mosakodás, a mosás vagy az alapvető tisztálkodás az figyelmeztető jele lehet a demenciának, a depressziónak vagy a fizikai gyengeségnek.

Általában az idősödő szülők otthonának állapotára is figyeljen. Működnek a lámpák? A fűtés be van kapcsolva?

Tisztán van tartva a fürdőszoba? Bármilyen nagyobb változás a ház körüli tevékenységben utalhat az egészségi állapotukra: például az odaégetett ételmaradék a lábosok alján jelentheti azt, hogy elfeledkeztek a készülő ételről..Az elhanyagolt háztartás a depresszió, a demencia vagy más egészségügyi problémák jele is lehet.

2.  Tapasztalható-e náluk feledékenység?

Időről- időre mindenki elfelejt dolgokat. A kisebb memória gondok általában hétköznapi részei az öregedésnek, néhol a szedett gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkeznek vagy  alapbetegségből fakadhatnak. Különbséget kell tennünk azonban a memória normális változása és a demenciára vagy Alzheimer kórra utaló memóriavesztés között.

Abban az esetben, ha a feledékenység csak egy elfelejtett találkozóra vagy egy rossz polcra tett pohárra korlátozódnak még nincs ok aggodalomra. Aggasztóbb lehet azonban, ha beszéd közben hétköznapi szavakat felejtenek el vagy a jól ismert környéken is eltévednek.

3. Biztonságban vannak otthonukban?

Képesek megfelelően mozogni egyedül a lépcsőházban? Volt már olyan az utóbbi időben, hogy elestek és esetleg megsérültek? Képesek elolvasni és követni a gyógyszerekre vonatkozó utasításokat?

4.Képesek önállóan közlekedni?

El tudnak jutni egyedül barátaikhoz, rokonaikhoz vagy akár a kórházba anélkül, hogy ez gondot okozna?

5. Sokat fogytak az utóbbi időben?

Az időseknél az önkéntes fogyókúrán kívül a súlyvesztés több problémára is visszavezethető lehet: Előfordulhat például, hogy már nem érzik úgy az ízeket és a szagokat mint egykor vagy nem találják meg a konyhában a főzéshez szükséges eszközöket.

A fogyás néha egy komoly alapbetegségből is fakadhat mint amilyen az alultápláltság, a demencia, a depresszió vagy akár a rák…Ha nem látszik az oka a fogyásnak minden esetben érdemes a szakorvos tanácsát kérni.

6. Milyen kedélyűek általában?

A nagy mértékű hangulatváltozás depresszióra vagy más betegségre utalhat..Beszéljen velük a tevékenységeikről! Van hobbijuk, élnek társasági életet? Ugyanúgy élvezik-e régi tevékenységeiket mint egykoron? A kutatások azt igazolják, hogy az aktív öregek életminősége magasabb, és kevésbé hajlamosak a megbetegedésre. Az érdektelenség depresszióra is utalhat, ami pedig kezelhető.

7. Milyen a mozgásuk?

Hajlandóak és képesek még a szokásos távolságok megtételére? Csípő vagy térdízületi betegségek megnehezíthetik a mozgást, így járókeretre vagy botra is szükség lehet.

Mi a teendő akkor, ha idős rokonainknál a fentiek közül több szimptóma is jelentkezik?

  • Beszéljen velük, ossza meg velük aggodalmait nyíltan és őszintén! Szükség esetén avasson be más rokonokat, barátokat is, hátha ők is segíthetnek valamiben!
  • Bátorítsa az idős rokonát rendszeres orvosi vizsgálaton való részvételre! Adott esetben kísérje el őt a vizsgálatra, konzultáljon maga is a doktorral a teendőkről!
  • Mutasson rá a lakásban található veszélyforrásokra és kísérelje meg ezek rizikójának csökkentését. Egy magasított vécéülőke vagy egy kapaszkodórúd a fürdőszobában sokat segíthet a balesetek megelőzésében!
  • Fontolja meg az otthon ápolás lehetőségét. Segítségükre lehet személyes gondoskodásával is, vagy szakértő ápoló segítségével. Szerezzen be ápolási segédeszközöket; ezek  jelentősen megkönnyíthetik az életét az idős embereknek, mint amilyen a víz nélkül használható, kényelmes Aquamed hajmosó sapka vagy a száraz fürdetéshez használható Aquamed fürdető kendő!
  • Kérje ki orvosa tanácsát! Ez különösen abban az esetben szükséges, ha idős rokonai nem törődnek az aggodalmaival.
  • Szükség esetén kérjen segítséget helyi, idős gondozásban járatos szervezetektől (pl. ilyen a Magyar Hospice Alapítvány).

Forrás: Mayoclinic.com

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll