égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Idősgondozás – Az idősek etetése során felmerülő problémák

Az idősgondozás feladatkörébe természetesen a betegek megetetése is beletartozik. Még egy ilyen egyszerűnek tűnő feladat elvégzése során is számos probléma akad, ezért nem árt, ha néhány dologra odafigyelünk.

A beteg mindenképpen ülő helyzetben egyen. Ha magától nem vagy csak nehézkesen tud felülni, akkor segítsük fel. Ha megoldható, akkor a legjobb, ha el tudjuk vinni az ebédlőbe, ahol egy étkezőasztal előtt ülve lehet etetni az idős beteget, azonban az ágyban felülve is megfelelő lehet.

Sajnos a fenti tanács figyelembe vétele mellett is előfordulhat, hogy etetés közben a beteg félrenyel, esetleg fulladozni kezd. Az idősgondozás során nagyon fontos, hogy ilyen esetekben azonnal képesek legyünk az elsősegélynyújtásra, hiszen ez sokszor életet is menthet.

Mit tegyünk félrenyelés esetén?

A fulladást az okozza, hogy valamilyen szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyag a nyelőcső helyett a légcsőbe kerül. A mentők kiérkezéséig az a feladatunk, hogy ezt az oda nem illő anyagot megpróbáljuk eltávolítani. Először próbáljuk köhögésre ösztönözni a beteget.

Ha ez nem használ, akkor erőteljesen üssünk a hátára (a két lapocka közti területre) néhány alkalommal. Amennyiben így sem járunk sikerrel, álljunk a sérült mögé, majd kulcsoljuk össze a kezünket a beteg gyomra tájékán! Rántsuk a karunkat erőteljesen be-, illetve enyhén felfelé. Így a gyorsan kiáramló levegő remélhetőleg az idegen test kijutását eredményezi. Ez az úgynevezett Heimlich-féle műfogás az az elsősegélyi eljárás, amelyet fulladások esetén alkalmaznunk kell.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll