égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Hogyan fedezhetőek fel a genitális szemölcsök?

A genitális vagy más néven nemi szervi szemölcsök a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek közé tartoznak. Mivel sok esetben nem járnak fájdalommal vagy kellemetlenségekkel, észrevétlenek maradnak.

Ennek az a veszélye, hogy akaratlanul továbbadhatjuk a fertőzést, sőt, extrém esetekben a kezeletlen genitális szemölcsök akár rákos megbetegedéseket is eredményezhetnek. A következőkben megmutatjuk, hogyan állapíthatjuk meg, hogy vannak-e genitális szemölcseink, ha bizonytalanok vagyunk e tekintetben.

Amire szükséged lesz

  • Tükör
  • Ecet
  • Rongy

Szemölcsmegelőzés és –ellenőrzés lépésről lépésre

1. A genitális szemölcsöket a szemölcsök túlnyomó többségéhez hasonlóan a humán papillomavírus (HPV) okozza. Különböző alakúak lehetnek és a legtöbb esetben fájdalommentesek. Előfordulhat, hogy olyan kicsik, hogy észrevétlenek maradnak, más esetekben hasonló kinézetűek és méretűek lehetnek, mint a kézen vagy lábon megjelenő közönséges szemölcsök.

2. Ezek a szemölcsök a nők számára veszélyesebbek, hiszen a HPV egyes fajtái összefüggésbe hozhatóak a méhnyakrák kialakulásával. Legkönnyebben védekezés nélküli szexuális együttlétek során terjed, de a védekezés sem nyújt teljes, biztos védelmet, hiszen az érintett bőrfelületek ilyenkor is érintkezhetnek. A fertőzés után átlagosan két-három hónappal jelennek meg a szemölcsök. Az ilyen fertőzés nagyon gyakori és nagyon sokan vannak, akik nem is tudnak róla, hogy megfertőződtek.

3. A nőknél a nemi szervi szemölcsök megjelenhetnek a vagina külső részén, de akár azon belül, a végbélnyílás környékén vagy a méhnyakon is. Vaginán belüli szemölcsökre égő érzés esetén lehet gyanakodni.

4. A férfiaknál a szemölcsök általában a péniszen jelennek meg, de a végbélnyílás környékén, sőt, akár a húgycsőben is kinőhetnek. A húgycsőben lévő szemölcsökre vérzés vagy a szokásosnál gyakoribb vizelési inger hívhatja fel a figyelmet.

5. A genitális szemölcsökkel szembeni legjobb védekezés a megelőzés. Kerüld az alkalmi, védekezés nélküli együttléteket és állandó partneredről is igyekezz megtudni minél többet. Ha furcsa dudorokat, kinövéseket látsz a nemi szervén vagy akörül, kérd meg, hogy látogasson meg egy orvost, mindkettőtök biztonsága érdekében.

6. Ha nem vagy biztos benne, hogy vannak-e nemi szervi szemölcseid, egy egyszerű módszerrel megvizsgálhatod magad. Fogj egy papírtörlőt vagy egy rongyot, locsolj rá ecetet, majd helyezd a nemi szervedre. Körülbelül öt perc után vedd le és figyeld meg, hogy nem jelentek-e meg fehér foltok az érintett területen. A fehér foltok szemölcsök jelenlétére utalnak, ilyen esetben mindenképpen keress fel egy orvost.

Szemölcs eltávolítási módszerek

A genitális szemölcsöket többféleképpen is el lehet távolítani, például műtéti úton, elektromos tűvel vagy lézeres égetéssel. Ezen módszerek mindegyike fájdalommal jár, ami különösen kellemetlen az olyan érzékeny területeken, mint a nemi szervek és környékük. Emellett vérzést okoznak, ami további fertőzésekhez vezethet, ráadásul a gyógyulás után sebhelyek maradhatnak az érintett területeken.

A cryoterápiás (fagyasztásos) eljárás ezzel szemben nem jár fájdalommal, nem igényel utókezelést és többnyire már egy kezelés után elmulasztja a tünetek nagy részét. Mivel nem jár vérzéssel, csökken a továbbfertőzés kockázata. A kezelt bőrfelület védekezőképességét is megnöveli, ezzel csökkentve a szemölcsök újbóli kialakulásának veszélyét.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll