égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Elsősegély vágott, horzsolt sebek esetén

wound_lgKözeleg a nyári szünet, a táborok, nyaralások ideje, ilyenkor a gyermekek különösen sok sérülést gyűjtenek össze. A legtöbb szerencsére csak kisebb vágott sérülés vagy horzsolás, melyekkel nem szükséges orvoshoz fordulni, de nem árt, ha a szülők tisztában vannak a hely sebkezelési és elsősegélynyújtási módszerekkel.

A következőkben bemutatjuk, milyen kötszerekkel, ragtapaszokkal és egyéb termékekkel érdemes feltöltenie mindenkinek otthoni elsősegélydobozát és hogyan lehet hatékonyan, a lehető legkevesebb fájdalommal ellátni a kisebb sérüléseket.

  • Állítsd el a vérzést! A sebkezelés és elsősegélynyújtás első és egyik legfontosabb lépése a vérzés megszűntetése. A kisebb vágott és horzsolt sebeknél a vérzés magától is megszűnik. Ha mégsem, nyomj egy steril gézlapot vagy egyéb tiszta kötszert a sebre, 20-30 percig. Ne nézegesd folyamatosan, hogy elállt-e a vérzés, ezzel ugyanis megsértheted a seben képződő réteget, ezzel újra elindítva a vérzést. Ha a vérzés ezután sem akar megszűnni, akkor már érdemes orvoshoz fordulni.
  • Tisztítsd meg a sebet! Öblítsd ki a sebet tiszta vízzel, ne használj szappant, mert az irritációt okozhat és csíphet is, amit a gyermekek különösen rosszul viselnek. A seb környékének megtisztítására már használhatsz szappant és nedves törlőpapírt. Ha az öblítés után is marad kosz vagy egyéb szennyeződés a sebben, érdemes orvoshoz fordulni a fertőzésveszély miatt.
  • Fertőtlenítsd a sebet! Az elsősegélynyújtás során rendkívül fontos a későbbi fertőzések elkerülése. Ha kitisztítottad a sérülést, kend be vékonyan valamilyen fertőtlenítő hatású krémmel vagy kenőccsel. Ezek a gyógyulást önmagukban ugyan nem gyorsítják meg, de megakadályozzák a seb elfertőződését.
  • Ragaszd vagy kötözd be a sebet! A megfelelő kötés vagy ragtapasz használatával elkerülhető, hogy további kórokozók jussanak a nyílt sebbe. Az Aluderm kötszerek és tapaszok nagyszerűek erre a célra, hiszen vékony alumíniumrétegük a kötszer középső, nedvszívó rétegébe vezeti a vért és a sebből érkező egyéb váladékokat, ezzel hosszú ideig tisztán és szárazon tartva a sérülést. A Soft1 tapasz szintén remek választás, hiszen egyszerűen letéphető belőle a kívánt méret, testszínű, nem ragad a sebbe és egyszerűen be lehet kötni vele az olyan, átlagos ragtapaszok számára gondot jelentő testrészeket is, mint például az ujjbegyek.
  • Rendszeresen cserélj kötést! Bár a fent említett termékek hosszú ideig tisztán és szárazon tartják a sebet, legalább naponta egyszer kösd át a sérülést a minél nagyobb sterilitást érdekében.
  • Ha túl mély a seb és a rendelkezésedre álló eszközökkel nem tudod kellőképpen bezárni és ellátni, inkább fordulj orvoshoz, aki összevarrja azt. Ha a komolyabb, nyitott sebek keletkezésük után pár órán belül összevarrásra kerülnek, jelentősen csökken a fertőzés veszélye.
  • Ha a seb nem gyógyul kellőképpen, gyulladt, piros, fáj vagy lüktet, akkor könnyen lehet, hogy elfertőződött, ilyen esetben mindenképpen keress fel egy orvost.

Nyaralás előtt mindenképpen érdemes beszerezni a Celerus Medical Hobby tasakját, mely kisméretű, mindenhol könnyen elfér és minden olyan kötszer megtalálható benne, ami a sebkezeléshez és az elsősegélynyújtáshoz szükséges.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll