égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Elsősegély szemsérülés, szemirritáció esetén

Szemirritáció

Biztos vagyok benne, hogy te is jól tudod, hogy akár egy szembe került szempilla is mennyire fájdalmas érzés tud lenni. Szóval egy szemsérülés, úgy, mint egy monokli, vagy egy szembe került tárgy, vagy egy vágás a szaruhártyán egyértelműen orvosi figyelmet igényel.

Ha lehetséges, fordulj orvosodhoz. A háziorvos a legmegfelelőbb, hisz ő ismer téged és családodat –az egészségügyi múltadat.

Persze azt mindannyian tudjuk, hogy egy baleset soha nem jöhet jókor. Ha mégsem tudsz elmenni a háziorvosodhoz, feltétlen keresd fel az ügyeletet. legutolsó megoldásként, menj be egy kórházba. Ugyan a sürgősségi osztályon mindig sokan várakoznak, mégis jó megoldás, ha valami történik az éjszaka közepén. Bízz a döntésedben: ha bepánikolsz, vidd a sérültet a sürgősségire. Amennyiben viszonylag nyugodt tudsz maradni és kontrollálni az eseményeket, elég, ha az ügyeltre mentek be.

A legfontosabb, hogy azonnal kapj segítséget! Akármelyik megoldást is választod, a lényeg, hogy a szemsérülés el legyen látva.

Légy ment a szemembe!

Koszdarabkák, bogarak vagy egy szempilla fájdalmasan irritálhatja a szemet. Természetesen általában nagyobbnak érezzük, mint amekkorák valójában. Egy kis homokszemet akár szikla nagyságúnak is érezhetünk. Ráadásul egy idegen test is okozhat szempirosodást, nyilalló érzést, amikor az ember pislog és hirtelen fényérzékenységet.

Sajnos ezektől a tünetektől néhányan bepánikolnak. A sérült ember első reakciója, hogy megdörzsölje a szemét, hogy elmúljon a kellemetlen érzés. De pont az ellenkezőjét válthatja ki. A szemdörzsöléstől mélyebbre mehet a kosz és nagyobb kárt is okozhat, mivel felsértheti a szaruhártyát.

Kövesd a következő utasításokat, ha látod az idegen testet a szemben:

 • Öblítsd ki a szemet tiszta, hideg vízzel. Ha nincs a közelben csap, használj egy edényt, poharat, vagy szemcseppet. Ha az idegen test a felszínen van, így akár el is távolíthatjuk a szemből.
 • Ha nem sikerült kiöblíteni és még mindig látod az idegen testet, takard be mindkét szemet egy gézlappal és fordulj orvoshoz.
 • Kövesd a következő utasításokat, ha nem látod az idegen testet a sérült szemében, hisz az valószínűleg beragadt a szemhéj alá.
 • Öblítsd ki a szemet tiszta, hideg vízzel és figyeld, hogy enyhül -e a fájdalom.
 • Ha az öblítés nem segít, először is mosd meg a kezed, hogy elkerüld a fertőzést.
 • Ültesd a sérültet jól megvilágított helyre (vagy rögzíts egy zseblámpát, hogy mindkét kezed szabad legyen)
 • Kérd meg, hogy nézzen fel, majd húzd le óvatosan az alsó szemhéját. Ha látod az eltávolítandó dolgot a szemhéj alatt, vagy a szemgolyó alsó részén, nedves fülpiszkálóval rögzítsd az alsó szemhéjat és pipetta segítségével öblítsd ki, vagy nedves gézzel, ruhazsebkendővel próbáld meg kitörölni.
 • Ha az alsó szemhéjnál nem látsz semmit, ellenőrizd a felsőt. Nedves fülpiszkálóval óvatosan töröld át a szempillák tövét.
 • Ha látod az eltávolítandó dolgot a szemhéj alatt, vagy a szemgolyó felső részén, nedves fülpiszkálóval rögzítsd a felső szemhéjat és pipetta segítségével öblítsd ki.
 • Ha nem működik, nagyon óvatosan érintsd hozzá a nedves fülpiszkálót a tárgyhoz, hogy az hozzátapadjon a vattához.
 • Engedd vissza a szemhéjat és öblítsd ki a szemet hideg vízzel.
A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll