égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Elsősegély nyújtási hibák és tévhitek, melyeket a filmekből tanulhatunk

Ne a moziban tanulj elsősegélyt!

Nagyon fontos, hogy egy baleset idején ne essünk pánikba, rendelkezzünk a megfelelő elsősegély nyújtási ismeretekkel és tudjuk, hogy mit kell csinálni. Az is fontos azonban, hogy ne higgyünk el mindent, amit az elsősegéllyel kapcsolatban látunk a filmekben. A következőkben a leggyakoribb filmes tévhiteket és hibákat mutatjuk be.

A szívmasszázs mindig beválik

A szívmasszázs valóban hasznos a vérkeringés fenntartásában, de nem jelent biztos megoldást, a legtöbb esetben csak percekig tartható vele életben a beteg. Egy amerikai felmérés szerint szívroham esetén mindössze 3-5% az esély arra, hogy a szívmasszázs megmenti valakinek az életét.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ez egy rossz módszer lenne. Az elsősegély nyújtási tanfolyamon tanultaknak megfelelően mindenképpen alkalmazni kell, ha azt tapasztaljuk, hogy a betegnek megáll a szíve, de ne okoljuk magunkat, ha nem sikerül életben tartanunk.

Alkalmazzunk gégemetszést, ha valaki nehezen lélegzik

A filmekben gyakran előfordul, hogy az allergiás reakció vagy valami más miatt fuldokló beteg nyakán lyukat vágnak, épp a gégefő alatt és egy csövet helyeznek be, melyen keresztül lélegezni tud. Ez a technika valóban életmentő lehet, de csak akkor, ha képzett orvos végzi, ezért a legkomolyabb elsősegély nyújtási tanfolyamokon sem tanítják.

Ha csak egy kicsivel is nagyobb vágást ejtünk a kelleténél, megsérthetjük valamelyik nyaki artériát, ami miatt a beteg elvérezhet. Ha megfelelő méretű és pozíciójú vágást ejtünk, akkor is kerülhet vér a légutakba, ami elzárja a levegő útját.

Ha valakit kígyómarás ér, ki kell szívni a mérget

Sok régi western filmben látni lehetett olyan jelenetet, hogy az egyik cowboyt megmarta egy kígyó, erre a másik ejtett egy pár centis vágást a megmart területen és elkezdte kiszívni a mérget. Ez azonban a való életben nem túl jó ötlet.

A kígyóméreg nagyon hamar szétterjed a véráramban, másodpercek alatt teljesen máshol lesz, mint ahol a szervezetbe jutott. Ha mégis sikerülne valamilyen módon kiszívnod a mérget, az a szádon keresztül bekerülne a te vérkeringésedbe is.

Ha valakinek rohama van, akadályozzuk meg, hogy elharapja a nyelvét

Gyakori tévhit, miszerint valami kemény, lapos tárggyal meg kell védeni a beteg nyelvét, ha erős rángásokkal járó roham lép fel nála. Az igazság azonban az, hogy a nyelv elharapása minden bizonnyal már azelőtt megtörténik, hogy odaérnél hozzá.

Emellett a szájba helyezett tárgy letörheti a fogakat, ami akár fulladást is okozhat, sőt, maga a tárgy is eltörhet, ami szintén komoly veszélyekkel jár. Ha a kezeddel próbálod megakadályozni a nyelv elharapását, akkor könnyedén szenvedhetsz harapott sérülést, ami fertőzéshez vezethet.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll