égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Elsősegély – Mi az a macskakarmolás-betegség?

Milyen fertőzést kaphatunk nem megfelelő sebkezelés esetén?

A macskakarmolás-betegség (CSD – cat scratch disease) egy fertőzés, melyet a Bartonella henselae baktérium okoz, ami a macskák nyálában fordulhat elő. Leggyakrabban harapás vagy karmolás útján jut az emberi szervezetbe és nyirokcsomó-duzzanatot okoz.

A macskakarmolás-betegség kezelése

Ha a macskakarmolás nem gyógyul és a hozzá közel eső nyirokcsomóink megdagadnak, minden bizonnyal elkaptuk a macskakaparás-betegséget. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy ezt megerősítse, de maga a betegség a legtöbb esetben nem igényel különösebb kezelést és a macskát sem betegíti meg a nyálában lévő kórokozó.

Ha a nyirokcsomók 2-3 nap után is duzzadtak maradnak, az orvos felírhat antibiotikumot és az is segíthet a duzzanat lelohasztásában, ha meleg vizes borogatást helyezünk rá.

Amennyiben a megduzzadt nyirokcsomó nagy és fájdalmas, az orvos egy tű segítségével felnyithatja azt, hogy a felgyülemlett nyirokfolyadék távozhasson.

Hogyan előzhető meg a macskakarmolás-betegség

Először is ne provokáljuk a macskát, amennyire lehet, kerüljük el a harapást, karmolást. Ha ez mégis megtörténik, megfelelő elsősegéllyel és sebkezeléssel csökkenthető a fertőzés esélye. Minél hamarabb öblítsük ki a sebet szappanos vízzel és kenjük be fertőtlenítővel. Ügyeljünk arra is, hogy macskánk ne legyen bolhás, mivel a baktérium a leggyakrabban az apró élősködőkről terjed át a macskákra.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll