égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Idősgondozás: Az alultápláltság megelőzése, árulkodó jelei

o-CAREGIVING-facebookAz idősgondozás során komoly gondokat okozhat a figyelmen kívül hagyott alultápláltság. Nagyon fontos, hogy felismerjük az árulkodó jeleket és megelőzzük, hogy idős szerettünk vagy a gondjainkra bízott személy szervezete ilyen okokból még inkább legyengüljön.

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen az egészséghez és a jó közérzethez. Az idősgondozás során sok gondot okozhat az alultápláltság, nem megfelelő táplálkozás, ezért a legjobb, ha mielőbb felismerjük a jeleket és teszünk ellene.

Az alultápláltság okozta problémák

 • Az immunrendszer legyengülése, ezáltal a fertőzések, betegségek veszélyének növekedése.
 • Lassú sebgyógyulás.
 • Izomgyengeség, aminek következtében megnő az elesések és az ezekből származó csonttörések veszélye.

Az alultáplált idősek belekerülhetnek egy ördögi körbe, a rossz étrend miatti rossz közérzet miatt még kevésbé lesz étvágyuk, ami csak még rosszabbá teszi a problémát.

Mi válthatja ki az alultápláltságot?

Az alultápláltság oka magától értetődőnek tűnik: kevés táplálék bevitele vagy a szükséges tápanyagokban szegény ételek fogyasztása. Az okok azonban ennél összetettebbek lehetnek, fizikai, társadalmi és pszichológiai problémák is okozhatnak öregkori alutápláltságot.

 • Egészségügyi gondok: Az időseknél gyakran felmerülnek olyan egészségügyi problémák, melyek étvágytalanságot, étkezési, nyelési, emésztési nehézségeket okoznak. Előfordulhat, hogy az ízlelési, szaglási képesség romlása okoz étvágycsökkenést. Mindezek alultápláltsághoz vezethetnek.
 • Szigorú diéták: Az orvosok által előírt só-, zsír-, cukor- vagy proteinmentes diéták segíthetnek bizonyos betegségek elkerülésében, ugyanakkor elégtelen táplálkozáshoz is vezethetnek.
 • Korlátozott anyagi lehetőségek: Sok idős ember nem engedheti meg magának, hogy elegendő élelmiszert vásároljon, főleg, ha mellette borsos árat kell fizetnie a gyógyszereiért.
 • Magány: Azok, akik egyedül kénytelenek elfogyasztani ételeiket, gyakran nem lelnek akkora örömet az evésben, mint azok, akik családi vagy baráti körben tehetik meg mindezt, ezért nem vágynak annyira az evésre vagy főzésre.
 • Depresszió: A gyász, a magány, a romló egészségi állapot, a mozgékonyság elvesztése mind-mind depresszióhoz vezethet, ami kihatással lehet az étvágyra is.
 • Alkoholizmus: A túl sok alkohol kedvezőtlenül befolyásolhatja az emésztést és a különböző tápanyagok feldolgozását. A problémát tovább súlyosbítja, ha az alkoholfogyasztás kiváltja az étkezéseket.

Hogyan vehető észre az alultápláltság?

Az alultápláltság, elégtelen táplálkozás jeleit gyakran nehéz lehet észrevenni, még az idősgondozással foglalkozók számára is, különösen olyan emberek esetében, akik nem tűnnek soványnak. Ahhoz, hogy a jövőbeli problémák elkerülhetőek legyenek, fontos a jelek minél előbbi észrevétele és orvoslása.

 • Figyelj oda idős szeretted táplálkozására: Sok idős ember, aki nincs ágyhoz kötve és némi odafigyelés mellett képes ellátni magát, egyedül eszik. Kövesd figyelemmel a táplálkozási szokásait, ha magának vásárol be, alaposan vedd figyelembe az ételek minőségét és mennyiségét.
 • Figyelj oda a súlybéli változásokra: Kérd meg idős rokonodat, hogy időről időre álljon rá a mérlegre vagy figyeld meg, hogy ugyanaz a ruha nem válik-e túl bővé egy idő után.
 • Figyelj a testi jelekre: Figyeld meg, nem gyógyulnak-e lassan szeretted sebei, nem alakulnak-e ki túl könnyen véraláfutások a testén és nem romlik-e fokozatosan fogai egészsége.
 • Légy tisztában vele, hogy milyen gyógyszereket szed idős szeretted: Sok gyógyszer kihatással lehet az étvágyra.

Mit tehetünk az alultápláltság és az elégtelen étkezés ellen?

Gyakran néhány apró változás is elegendő az étkezési szokásokban ahhoz, hogy kedvező eredményeket érjünk el és meggátoljuk az alultápláltság kialakulását vagy visszafordítsuk a már megindult folyamatot.

 • Vedd fel a kapcsolatot idős rokonod orvosaival: Ha észrevetted az alultápláltság jeleit, de nem tudod, mit tegyél, keresd fel az érintett orvosokat és kérd meg őket, hogy cseréljék le az olyan gyógyszereket, melyek kihatással lehetnek az étvágyra vagy függesszék fel a diétát, amíg szeretted táplálkozása nem válik egészségesebbé. Egy fogorvost is felkereshetsz, hiszen a rossz fogak is okozhatnak táplálkozási problémákat.
 • Készíts tápanyagokban gazdagabb ételeket szerettednek: Kenj mogyoróvajat a pirítósra, tálalj friss gyümölcsöket, nyers zöldségeket, keverj müzlit vagy gabonapelyhet a joghurtba. Adj plusz tojásfehérjét a rántottához, tegyél sajtot a szendvicsekbe, stb.
 • A fő étkezések között is figyelj a kalóriabevitelre: Két fő étkezés között pár falat gyümölcs, sajt, gyümölcsturmix vagy egy kanálnyi mogyoróvaj is rendkívül hasznos lehet.
 • Csatlakozz idős rokonodhoz az étkezések során: Ne hagyd, hogy az evés egy magányos tevékenység legyen az ápolt számára, csatlakozz hozzá, beszélgessetek evés közben.
 • Egy kis testedzés is segíthet: Ha az idős személy fizikai és egészségi állapota engedi, végeztess vele valamilyen könnyed testmozgást, tornagyakorlatot, ez szintén meghozhatja az étvágyát.

Forrás: MayoClinic

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll