égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Hogyan kezelhető az elutasítás az idősgondozás során?

TrustAz idősgondozás komoly kihívásokkal járhat, főleg, ha idős szerettünk elutasítja a segítséget. A következőkben igyekszünk jobban megértetni, mi áll az elutasítás hátterében és, hogy miként lehet a legkönnyebben megbirkózni mindezzel.

Mint sok más helyzetben, az idősgondozás esetében is a kezdetek a legnehezebbek. Ha felmerül a gondozás lehetősége, az idősek a legtöbbször hallani sem akarnak róla és elutasítóan viselkednek.

Mi az oka az elutasító viselkedésnek?

Ha szóba kerül az idősgondozás lehetősége, az többnyire olyan esetekben történik, amikor idős szerettünk fizikai, esetleg szellemi képességei olyan szinten lecsökkennek, hogy egyedül már nem képesek ellátni magukat. Természetes, hogy ilyenkor ijesztő lehet a számára, hogy elveszíti önállóságát, sebezhetőnek érezheti magát, esetlek dühöt, szégyent érezhet, amiért függővé válik a családtagoktól vagy a gondozóktól. Nem meglepő, hogy az idősek eleinte félnek rábólintani egy ekkora változásra, még ha tisztán látszik is, hogy egyedül már nem képesek megbirkózni a mindennapi feladatokkal.

Hogyan értessük meg szerettünkkel, hogy szüksége van az idősgondozásra?

Ha egyszer már megemlítetted az idősgondozás lehetőségét, de elutasításba ütköztél, kellemetlennek érezheted újra felhozni a témát, de a következő tanácsok betartása talán meghozhatja a kívánt eredményt:

  • Olyan időpontot válassz, amikor Te és idős szeretted is nyugodtak vagytok. Ez elősegíti, hogy meghallgassátok egymást és mindketten nyugodtan elmondhassátok a véleményeteket.
  • Beszéld meg vele, hogy milyen fajta segítséget szeretne. Kérdezd meg, hogy melyik családtag segítségét fogadná el a legszívesebben vagy jobban szeretné, ha egy képzett ápoló járna hozzá.
  • Kérd a családtagok segítségét. Ha többen próbáljátok megérttetni idős rokonotokkal, hogy szüksége van az idősgondozásra, könnyebben elhiszi.
  • Ne feltételezd, hogy nem érti, amiről szó van. Attól, hogy a gondozásra szoruló már nem képes magát ellátni, nem jelenti azt, hogy nem tud dönteni saját jövője felől. Ha mentális problémák is jelentkeztek nála, próbáld minél jobban leegyszerűsítve elmagyarázni neki a lehetőségeket.
  • Ne add fel. Ha szeretted elsőre nem hajlandó bővebben beszélgetni a témáról, próbálkozz egy későbbi időpontban.

Hogyan tedd elfogadhatóbbá a segítséget a számára, ha az első lépést már megtette?

Ha szeretted elfogadta az idősgondozás lehetőségét, akkor is akadhatnak még nehézségek, hiszen egy új, idegen helyzetbe csöppent. A következő lépésekkel megkönnyítheted az ő és a saját magad dolgát is:

  • Ne kergesd azonnal végleges döntésbe. Hagyd, hogy idős rokonod kipróbálja az idősgondozás több formáját, más rokonok segítségét és ez alapján dönthesse el, hogyan tovább.
  • Kérd egy elismert orvos segítségét. Ha még mindig ellenállást tapasztalsz, kérj meg egy orvost, hogy magyarázza el idős családtagodnak, hogy miért van szüksége ápolásra.
  • Fejezd ki szükségleteidet. Értesd meg a gondozottal, hogy sokat segítene vele neked, ha elfogadná a segítséget. Emlékeztesd, hogy időnként mindkettőtöknek áldozatot kell hoznia a sikeres együttműködésért.
  • Ne veszekedj vele fölöslegesen. Mindig a nagyobb jót tartsd szem előtt. Ha idős rokonod nem hajlandó néhány kisebb dologra, de a lényeges dolgokban együttműködik, akkor ne vitatkozz vele.
  • Magyarázd el neki, hogy nincs semmi rossz az új helyzetben. Mondd el, hogy ettől még ugyanúgy a saját házában lakhat (otthoni idősgondozás esetén) és bármikor találkozhat a barátokkal, családtagokkal.

Mit lehet még tenni?

Az idősgondozás ötletét gyakran nagyon nehéz elfogadtatni az érintettel, de ha az előző tippeket figyelembe véve beleszólást engedsz neki a döntésekbe, sikerrel járhatsz. Ha azonban ennek ellenére sem hajlandó elfogadni a segítséget, azzal veszélyezteti a saját egészségét. Ilyen esetben érdemes ügyvédhez fordulni.

Forrás: MayoClinic

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll