égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Fülsérülés – A dobhártya perforációja

Mi a teendő fülsérülés esetén?

A dobhártya egy vékony képződmény, amely a külső hallójáratot a dobüregtől választja el. A leggyakoribb sérülése a dobhártya átszakadás. Ez számos okból kifolyólag bekövetkezhet. A leggyakoribbak az olyan balesetek, amikor valamilyen vékony, hosszú tárgy (fültisztító pálcika, gyufa, hajcsat stb.) kerül a dobhártya közelébe, amely átszakítja azt.

Ez a sérülés esetenként olyan súlyos is lehet, hogy nemcsak a dobhártya átszakadásával jár, hanem a középfülben lévő hallócsontocskák is károsodnak.

A perforáció (vagyis átszakadás) lehet valamilyen erős mechanikai hatás (pofon) vagy nyomásváltozás (búvárok hirtelen merülése) következménye. A hőhatás vagy maró kémiai anyag következtében létrejött égés is kiválthatja a dobhártya átszakadását. A perforációt leggyakrabban a középfül-gyulladás okozza.

Bármilyen módon is következik be a fülsérülés, a dobhártya átszakadása erős, hirtelen fájdalommal jár, majd halláscsökkenés, esetleg fülvérzés következik be.

A dobhártya sérüléseit otthon nem tudjuk ellátni, ne is próbálkozzunk vele!

Minél hamarabb forduljunk orvoshoz, aki elvégezheti az esetleges beavatkozásokat. Ha lehetséges, akkor a dobhártyát csak a helyére kell illeszteni, súlyosabb esetben (komolyabb sérülés esetén) olyan plasztikai műtétre kerül sor, amely során pótolják a hiányzó szövetrészt.

Azért is fontos, hogy orvosi segítséget kérjünk, mert úgy van esélyünk a maradandó halláskárosodás elkerülésére.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll