égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Elsősegély és sebkezelés – Elzárva a külvilágtól

Szabadidejükben sokan indulnak többnapos túrákra, vadászatokra. Ilyenkor gyakran nagyon messze kerülnek a legközelebbi lakott településtől, így különösen veszélyes lehet, ha megsérülnek és nem tudják megfelelően ellátni a sebet.

A következőkben a nyílt sebekről, az elfertőződött sebekről, a fagyási és égési sérülésekről is szót ejtünk.

Nyílt sebek

A nyílt sebek különösen súlyos problémát jelentenek abban az esetben, ha több napot kell várnunk arra, hogy orvosi ellátásban részesüljünk. Nemcsak a szövetek sérülése és a vérveszteség jelent problémát, de az is, hogy a „vadonban” könnyedén elfertőződhetnek a sérülések.

Ha megfelelően látjuk el a saját magunk vagy sérült társunk sebét, csökkenthetjük a későbbi problémát lehetőségét és felgyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát. Nagyon fontos, hogy a sérülés megtörténte után minél hamarabb kezdd meg az elsősegélynyújtást.

 • Vedd le vagy vágd le az olyan ruhadarabokat, melyek hozzáérhetnek a sérült területhez.
 • Mindig ellenőrizd, hogy van-e kimeneti seb is, ha a sérülést egy hegyes tárgy vagy lövedék (pl. vadászbaleseteknél) okozta.
 • Alaposan tisztítsd meg a seb körülötti bőrterületet.
 • Vízzel tisztítsd meg a sebet is, de ne dörzsöld, csak öblítsd le.

A legjobb, ha a váladékozó sebet nem zárod össze varrással vagy más módszerrel, mivel a váladékozás során így könnyebben távoznak a szennyeződések. Takard le a sebet megfelelő méretű kötszerrel, majd rögzítsd azt. Az aluderm kötszercsalád termékei különösen hasznosak lehetnek ilyen esetekben, hiszen a felszínükön található alumíniumréteg elvezeti a különböző, sebből érkező váladékokat, így tisztán tartva a sérülést. A kötést legalább naponta egyszer cseréld.

Elfertőződött sebek

Ha több napot töltesz a vadonban, anélkül, hogy orvosi ellátásban részesülnél, szinte elkerülhetetlen, hogy a seb valamilyen mértékben el ne fertőződjön. Ennek jelei lehetnek a fájdalom, pirosság, duzzanat és a seb környékén érzékelhető magasabb testhőmérséklet.

Az elfertőződött sebek kezelése

 • Helyezz meleg, nedves borogatást közvetlenül az elfertőződött sebre. A borogatás fél órán keresztül legyen a seben, ha időközben kihűlne, cseréld le. Ezt naponta háromszor-négyszer ismételd meg.
 • A nyílt sebet próbáld meg egy steril eszközzel megtisztítani, felitatni róla a váladékot.
 • Ezután helyezz rá kötést és alaposan rögzítsd azt.
 • Igyál sok vizet.

Fagyási sérülések

Fagyási sérülések akkor keletkeznek, ha a nagy hideg hatására a szövetek szó szerint megfagynak. Az enyhébb fagyási sérülések csak a bőr felső rétegét érintik, a komolyabbak viszont mélyebbre hatolnak és akár végtagvesztéshez is vezethetnek.

A fagyási sérülésekre legérzékenyebb testrészek a kezek, a lábak és az arc. Ha másokkal együtt túrázol télen, rendszeresen ellenőrizzétek egymás arcát, fagyási sérülések jelei után kutatva.

Ha már megtörtént a baj, ne próbáld meg úgy felolvasztani a fagyott területeket, hogy közvetlenül nyílt láng mellé helyezed őket. Ha visszahúzódtatok sátratokba, menedékházatokba, dörzsöld meg langyos vízzel a fagyott testrészt, majd töröld szárazra és kizárólag a tested melegét használd a felmelegítésére úgy, hogy egészséges bőrfelülethez érinted.

Égési sérülések

A tábortüzek körülötti óvatlanság komoly veszélyeket rejt magában és égési sérülésekhez vezethet.

 • Ha a sérültnek meggyulladt a ruhája, fektesd le görgesd meg a földön, ha van a közelben víz, locsold le vele vagy rugdoss rá homokot, hogy könnyebben kialudjon a tűz.
 • Távolítsd el az égett ruhadarabokat, de légy óvatos, ha beleégtek a sebbe, ne próbáld meg erőszakkal kitépni őket, mert komoly fájdalmat és vérzést okozhatsz vele.
 • Hűtsd le az égett területet vízzel, jeget ne használj, mert az tovább károsíthatja az égett szöveteket.
 • Helyezz kötést a sebre. A Burn Free termékcsalád gélje és kötszerei remekül használhatóak égési sérülések esetén, hiszen fájdalomcsökkentő és hűsítő hatással is bírnak. Ha nem áll a rendelkezésedre kötszer, forró vízben sterilizálj egy ruhadarabot, majd hűtsd le és azt helyezd a sebre.
 • Figyelj oda az elvesztett folyadékmennyiség pótlására.
 • Figyelj a sokk egyes jeleire.

Baleset bárkivel, bármikor történhet, ezért érdemes steril kötszereket is csomagolni, ha túrázni indulsz, esetleg a gyermekedet készíted fel egy nyári táborra. A Hobbi tasak ideális megoldás lehet, hiszen kis helyen is elfér, ugyanakkor minden eshetőségre megtalálható benne a megfelelő kötszer.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll