égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Elsősegély – A sebgyógyulás meggyorsítása

A sebgyógyulást befolyásoló tényezők

Az elsősegély-nyújtás minősége, a sebkezelés mikéntje, valamint a felhasznált ragtapaszok és kötszerek is nagyban befolyásolják a sebgyógyulás sebességét. A következőkben bemutatjuk, hogy mit és hogyan befolyásolnak ezek a dolgok.

A seb megtisztítása

Ha a seb elfertőződik, akkor egyértelműen nehezebben gyógyul be, ráadásul csúnya hegek maradnak utána, ezért fontos a megfelelő sebtisztítása. Először is mossunk kezet és vegyünk fel gumikesztyűt, mielőtt a sebhez nyúlnánk. A nagyobb szennyeződéseket, törmelékeket, kavicsokat egy steril csipesz segítségével távolítsuk el, majd tartsuk folyó víz alá a sebet és mossuk meg kínélő szappannal. Ha továbbra is látunk benne szennyeződéseket, egy steril, nedves ruhadarabbal óvatosan dörzsöljük meg a sérülést. A tiszta sebben akadálytalanul elindulhatnak a gyógyulási folyamatok.

A seb bekötözése, leragasztása

Ragtapasz vagy kötszer hiányában a szabadon hagyott sebet könnyebben érheti irritáció és könnyedén bejuthatnak kórokozók a szervezetbe rajta keresztül. Emellett a seb ki is száradhat és egy-egy hirtelen mozdulat hatására újból felszakadhat, ami hegesedéshez vezethet. Érdemes az aluderm ragtapasz- és kötszercsaládot választani, melyeknek vékony alumínium bevonata hatékonyan elvezeti a sebből érkező váladékokat, ezzel a megfelelő mértékben szárazon és tisztán tartva azt. Az aluderm nem ragad a sebbe, ezzel könnyeddé és fájdalommentessé téve a kötszer cseréjét.

Utókezelés

Nagyon fontos az is, hogy a seb a sérülés bekövetkezése utáni napokban is megfelelő ellátást kapjon. A proteinben, A-, B- és C-vitaminban gazdag ételek meggyorsítják a gyógyulást. Arra is ügyeljünk, hogy rendszeresen cseréljük a kötszereket. Bár az aluderm remek nedvszívó és nedvesség megkötő képességű, így nehezen ázik át, így is érdemes legalább naponta egyszer új ragtapaszt vagy kötést a sebre helyezni a higiénia érdekében.

Tippek és tanácsok

  • Proteinbeviteledet megnövelheted, ha proteinport adsz a tejhez vagy a jégkrémedhez.
  • Ha cukorbeteg vagy, mindenképpen vedd föl a kapcsolatot orvosoddal, mielőtt megváltoztatnád étrendedet.
A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll