égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Elsősegély – A fejsérülések ellátása

A fejsérülés egy gyűjtőfogalom, melyet mindenféle sérülésre használnak, mely a fej valamelyik részén keletkezik, így a komoly, csonttöréssel járó és a könnyebb, felületi sérüléseket is ide sorolják. A fejsérülések esetében nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy nyújtsunk elsősegélyt, mit szabad és mit nem szabad tennünk.

Elsősegély könnyebb fejsérülések esetén

Ha csak egy kisebb esés vagy egyéb fizikai behatás okozta sérülésről van szó és biztosan nem áll fent az agyrázkódás vagy a csonttörés lehetősége, az otthoni elsősegély is elegendő, amennyiben azonban kétségeink vannak a sérülés súlyosságát illetően, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Könnyű fejsebek esetén először is tisztítsuk meg a sebet, ez történhet folyó vízzel vagy egy nedves gézdarabbal. Ha ez megtörtént, kenjük be fertőtlenítővel majd ragasszuk le. Ajánlatos az aluderm és a Soft1 sebtapaszok használata, melyek remek nedvszívó képességüknek köszönhetően szárazon tartják a sebet, ezzel biztosítva a gyorsabb és higiénikusabb sebgyógyulást.

Ha az ütés nem okozott felszíni sérülést, csak kissé feldagadt az érintett terület, egy hideg kanál vagy konyharuhába helyezett jégkockák segítségével lelohaszthatjuk a duzzanatot. Amennyiben a sérült zavart, elájult, szédül vagy hányingere van, kérjünk orvosi segítséget.

Elsősegély komolyabb fejsérülések esetén

Azonnal hívjunk mentőt. Vegyük szemügyre alaposabban a sérülést, semmiképpen se alkalmazzunk nyomást, ha a sérülés a szemet érte, ha vér vagy áttetsző folyadék szivárog a fülekből vagy az orrból, ha csontszilánkok láthatóak a sérült területen vagy, ha valamilyen deformációt veszünk észre a fejformában.

A kisebb, könnyen mozdítható idegentesteket távolítsuk el a seb környékéről, majd fektessük le a sérültet úgy, hogy feje és vállai valamivel magasabban legyenek teste többi részénél. Magát a sebet ne tisztítsuk meg, ezt hagyjuk az orvosokra. Ha a fentebb felsorolt kizáró tényezők egyikét sem tapasztaljunk, nyomjunk egy steril gézlapot a vérző sebre. Ha a gézlap átvérzik, ne vegyük le, egyszerűen helyezzünk a tetejére egy tisztát, így folyamatosan fenntarthatjuk a nyomást, ezt ne hagyjuk abba addig, amíg a segítség meg nem érkezik.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll