égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Kémiai égési sérülés – Veszélyes anyagok a ház körül

Számos, mindennap használatos, széles körben elterjedt veszélyes háztartási vegyszer vesz körül minket. Legtöbb vegyszer mérgező, kémiai égési sérülést okozó vegyi anyagokat is tartalmaz(vagy idővel ilyenné bomlik le). Előírásszerű használat esetén többnyire biztonságosnak mondhatóak, a balesetek elkerüléséhez azonban jó tudni, milyen kockázatokat rejt használatuk.

Légfrissítők: Nagy számban tartalmazhatnak veszélyes vegyi anyagokat. A formaldehid irritálja a tüdőt és a nyálkahártyát, vagy akár rákot is okozhat. A kőolaj párlatok gyúlékonyak, irritálják a szemet, a bőrt és a tüdőt, szélsőséges esetben az arra érzékenyeknél halálos tüdő-ödémát válthat ki. Egyes légfrissítők toxikus hatású p-diklór benzolt tartalmaznak. Némelyik légfrissítőnél a használt aeroszolos hajtóanyagok gyúlékonyak lehetnek; belélegezve idegrendszeri károsodást okozhatnak.

Ammónia: az ammónia egy illékony vegyület; belélegezve irritálja a légutakat és a nyálkahártyát; a bőrre kerülve kémiai égési sérülést okozhat. Klórozott termékekkel(pl. fehérítő) reakcióba lépve halálos klór-amin gázt hoz létre.

Fagyálló:  etilén-glikol; vegyi anyag. Belégzése szédülést okoz. Mérgező, ha lenyelik. A  fagyálló ivás súlyos agyi, szív-, vese és más belső szervi károsodást okoz. Az etilén-glikol édes ízű, mely vonzó lehet a gyermekek valamint a háziállatok számára; gyakran tartalmazhat azonban más anyagot is annak érdekében, hogy rossz íze elrettentsen a megivásától. az édes illat azonban elegendő lehet, hogy ivásra csábítsa háziállatainkat.

Fehérítő: A háztartási fehérítő nátrium-hipokloritot tartalmaz; belélegezve irritációt okoz a légutakban, a bőrre kerülve pedig égési sérülést. Sosem szabad a fehérítőt ammóniával, WC tisztítóval vagy lefolyótisztítóval keverni mert halálos gőzök keletkezhetnek!

Lefolyótisztító: tipikusan nátrium-hidroxidot és kénsavat tartalmaz; bőrre kerülve mindkét anyag rendkívül súlyos kémiai égési sérüléseket okozhat. Ivása mérgező! Ha a szembe kerül, vakságot okozhat.

Mosószerek: Különböző vegyi anyagokat tartalmaznak. A  kationos ágensek lenyelése émelygést, hányást, görcsöt és kómát okozhat. A nem-ionos detergensek is válthatnak ki irritációt.

Sokan mutatnak fokozott érzékenységet, allergiát a bizonyos fajtájú mosószerekben található illatosító anyagokkal és színezékekkel szemben.

Molyirtó: p-diklór-benzolt vagy naftalint tartalmaznak. Mindkét vegyi anyag mérgező és szédülést, fejfájást okozhat, valamint irritálja a szemet, a bőrt, a légutakat. Hosszabb távon májkárosodást okoz és szürke hályog kialakulását válthatja ki.

Motorolaj: A motorolajban található szénhidrogéneknek tartósan kitett szervezetben hosszabb távon rákos sejtek jelennek meg. Sokan nem tudják, hogy a motorolaj nehézfémeket tartalmaz, ami károsítja az idegrendszert és más szervrendszereket is.

Sütőtisztító: Veszélyessége nagyban függ az alkotóanyagoktól. Néhány sütőtisztítószer tartalmazhat nátrium-hidroxidot vagy kálium-hidroxidot, amelyek rendkívül korrozív erős bázisok.

Ezek a vegyi anyagok akár halálosak is lehetnek, ha lenyelik őket. Belélegezve vagy a bőrre kerülve kémiai égést idéznek elő.

Patkányméreg: A patkányméreg(vagy rágcsálóméreg) bár már nem olyan halálos, mint régebben volt, az emberek és a háziállatok számára továbbra is erősen mérgező. A legtöbb rágcsálóirtó warfarint tartalmaz, egy vegyi anyagot, amely lenyelve belső vérzést okoz.

Ablakmosó folyadék: Megivása mérgező, emellett bőrön keresztül felszívódó toxikus vegyi anyagokat tartalmaz, így érintése is tilos! A benne található Etilén-glikol belélegzése szédülést okoz, lenyelése agy, szív- és vese károsodáshoz, esetleg halálhoz vezet. A metanol ablaktörlő folyadék felszívódik a bőrön keresztül, belélegezve, vagy lenyelve is. A Metanol agy, máj és a vesekárosodást valamint vakságot okozhat. Az izopropil-alkohol, mint egy központi idegrendszeri depresszáns működik, ami álmosságot, eszméletvesztést okoz, és potenciálisan halálhoz is vezethet.

Mi a teendő kémiai égési sérülés esetén?

Nem árt tudni: Ammónia vagy lefolyó (és sütő) tisztító okozta kémiai égés esetén a teendő először letörölni a bőrünkre került anyagot; ezután hideg vízzel öblítsük át a sebet kb. 20 percig, majd kötözzük be; ajánlott a Burn Free termékcsalád égési sérülésekre kifejlesztett kötszerét használni. Fertőtlenítéshez és fájdalomcsillapításhoz használhatjuk a seben antibakteriális Burn Free gélt.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll