égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Teendők súlyosabb égési sérülés esetén

Az égési sérülések lehetnek első-, másod-, harmad- vagy negyedfokúak az alapján, hogy mennyire roncsolódott a bőr az égés során. Ezek közül a nagy kiterjedésű másod-, a harmad- és negyedfokú égéseket soroljuk a súlyosabb kategóriába. Illetve az olyan égéseket, amelyek az arc, a kézfej, a talp vagy az ágyék területét érintik.

A súlyos égési sérülések felismerése

A kisebb kiterjedésű másodfokú égési sérülések akár otthon is elláthatóak, de ha a bőrt nagyobb felületen érte ilyen károsodás és hólyagok is megjelentek rajta, érdemes orvoshoz fordulni, a hólyagok kifakadása ugyanis fertőzést okozhat.

A harmadfokú égési sérülés felszíne ránézésre viaszos hatást kelthet, fehér vagy piszkosszürke színű lehet. A károsodás a mélyebb rétegekig is eljut, gyakran az idegeket is elpusztítja az érintett területen, ilyen esetben a sérült nem érez fájdalmat.

A negyedfokú égési sérülés a legsúlyosabb, ilyenkor már a szövetek elszenesedése figyelhető meg és a sérülés nagyon mélyre, egészen a csontokig eljut.

Az ilyen súlyos égési sérülések esetén forduljunk orvoshoz olyan hamar, amilyen hamar csak lehetséges! Azonban ameddig nem érkezik meg az orvosi segítség, addig magunk is elláthatjuk a sebeket.

Ne próbáljunk eltávolítani semmilyen elszenesedett ruhadarabot, hiszen ezzel feltéphetjük a sebet, ami vérzést vált ki, súlyosbítja az égési sebesülés állapotát, és elősegíti a sérülés elfertőződését. Ha azonban nincs a sebbe ragadva, akkor érdemes eltávolítani az ékszereket és a ruhákat is az égett bőrrészről.

Nagyon rövid időre tegyünk hideg vizes borogatást a roncsolt bőrfelületre! Ez valamilyen mértékben csökkenteni fogja a bőr hőmérsékletét, így megakadályozza az égés továbbterjedését. Erre a célra azonban ne használjunk jeget, mert az annyira hideg, hogy nagyon jelentősen roncsolja a már eleve sérült bőrt.

A komoly égési sérüléseket szenvedett személyek könnyen sokkos állapotba kerülhetnek. Ennek a tünetei a nedves, nyirkos bőr, a zavartság, az émelygés, a gyengeség és a szapora pulzus.

Helyezzük kényelembe a sérültet, és maradjunk mellette addig, amíg meg nem érkezik az orvosi segítség!

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll