égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Az öt leggyakoribb tévhit a genitális szemölcsökkel kapcsolatban

A genitális szemölcsök a leggyakoribb, nemi úton terjedő betegségek közé tartoznak, sokan mégis meglehetősen keveset tudnak rólunk és rengeteg tévhit is kering azzal kapcsolatban, hogy hogyan terjednek, milyen szövődményeket okozhatnak, stb.

A téves ismeretek gyakran oda vezetnek, hogy az ilyen szemölcsök megjelenése esetén az emberek pánikba esnek és gyakran alávetik magukat a legdrasztikusabb, legfájdalmasabb szemölcs eltávolítási eljárásoknak, például a lézerrel vagy az elektromos tűvel, esetleg szikével történő eltávolításnak.

A következőkben bemutatjuk az öt legnagyobb és leggyakoribb tévhitet a genitális szemölcsökkel és az azokat okozó humán papillomavírussal (HPV) kapcsolatban.

  1. Tévhit: Csak a nők fertőződhetnek meg HPV-vel és csak náluk alakulhatnak ki nemi szervi szemölcsök

A HPV-vel való megfertőződés és a genitális szemölcsök kialakulására mindkét nemnél ugyanakkora esély van. Tény, hogy a nőknél anatómiai felépítésük miatt ezek a szemölcsök nagyobbak lehetnek és sűrűbben nőhetnek, mivel a vagina belseje meleg, nedves táptalajt ad nekik.

  1. Tévhit: Csak akkor kaphatom el a fertőzést, ha védekezés nélkül létesítek szexuális kapcsolatot egy fertőzöttel

Semmi kétség afelől, hogy gumióvszeres védekezés nélkül sokkal könnyebben terjed a humán papillomavírus, de a fertőzés a bőr bőrrel való érintkezésével is átadható, ami védekezés esetén is előfordul, hiszen az óvszer nem fedi be az egész altestet. A HPV orális szex során is fertőz, ilyenkor a szájban és a torokban okoz szemölcsöket. Kutatások kimutatták, hogy a vírus tárgyakon, például egy közös törülközőn keresztül is átadható egymásnak.

  1. Tévhit: Ha nincsenek genitális szemölcseim, fertőzött sem vagyok

A HPV változó ideig lappanghat a szervezetben, mielőtt szemölcsöket okozna. A lappangási időszak lehet néhány hét, de akár több év is. Az is előfordulhat, hogy a vírus hordozója soha nem vesz észre, hogy megfertőződött vele. Egy felmérés szerint az aktív szexuális életet élő amerikaiak mindössze 1%-ának vannak látható nemi szervi szemölcsei.

  1. Tévhit: A genitális szemölcsök és a HPV minden fajtája méhnyakrákhoz vezet

A HPV-nek különböző típusai vannak, ezek közül a 45-ös, a 31-es, a 18-as és és a 16-os az, mely méhnyakrákhoz vezethet, de a genitális szemölcsöket leggyakrabban a jóval ártalmatlanabb 44-es, 43-as, 42-es, 11-es és 6-os típus okozza.

  1. Tévhit: Ha már volt genitális szemölcsöm, biztosan ki fog még alakulni többször is életem során

Valóban előfordulhat, hogy a nemi szervi szemölcsök visszatérnek, de ez nem törvényszerű. Erre akkor van a legnagyobb esély, ha immunrendszerünk valamelyest legyengül a komoly stressz, egy műtét vagy betegség miatt.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll