égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Az emberi harapások veszélyei és kezelésük

Az állati harapásokhoz hasonlóan az emberi harapás okozta sérülések is azért veszélyesek, mert a fogakról rengeteg kórokozó kerülhet a véráramba, ami fertőzést okozhat. Ezért fontos, hogy harapás esetén azonnal megkezdjük a fertőtlenítést és a sebellátást.

A következőkben azt mutatjuk be, hogy a harapott sérülések mely fajtájánál elegendő az otthoni sebkezelés és mikor van szükség orvosi segítségre.

Hogyan keletkeznek a harapott sérülések?

Az emberi harapások keletkezhetnek direkt (például amikor egy kisgyermek megharap valakit) és véletlenül (sportbaleset vagy verekedés közben) is. Olyan is előfordulhat, hogy valaki saját magát harapja meg, ilyen esetekben a sebellátás után érdemes pszichiáter segítségét is kérni. A harapott sérülések leggyakrabban a kézen keletkeznek. Ha a harapás átlyukasztja a bőrt, olyan fertőzések kerülhetnek a szervezetbe, mint a tetanusz vagy a hepatitis B.

Sebkezelés, ha a fog áthatol a bőrön

AZ ilyen sérülések lehetnek komolyabbak vagy enyhébbek is, ennek megfelelően a vérzés is lehet gyengébb és erősebb. Ha valakit akkora erejű harapást ért, hogy az vérzést okozott, a sebkezelés első lépése mindig az legyen, hogy alaposan mossuk ki a sebet szappanos vízzel. Nyomjunk egy steril kötszert vagy tiszta ruhadarabot a sebre, amíg el nem áll a vérzés. A sérülést mindenképpen mutassuk meg egy orvosnak, hogy megállapíthassa, szüksége van-e tetanusz injekcióra.

Mély harapások

Ha a harapás mély, minden esetben mutassuk meg egy orvosnak, hiszen a sérülés akár ínszalagot vagy ízületet is érhetett. Ha ezeket nem kezelik megfelelően, a fertőzésveszély mellett tartós fájdalommal is járhat.

Felületi sérülések

Ha a fog nem halad át a bőrön, a harapás akkor is okozhat szöveti sérüléseket, de az ilyen sérülések otthon is elláthatóak. Tegyünk hideg borogatást a sérült területre, ha az feldagadna és igyekezzünk minél magasabban tartani a sérült testrészt. A harapott területet ilyen esetben is érdemes megtisztítani, hogy eltávolítsuk bőrünkről a baktériumokat.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll