égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Az égési sérülés súlyosságának felmérése és kezelése

sunburn_blistersAz égési sérülés meglehetősen gyakori és nagyon fájdalmas sebesülés, elég nyáron a kelleténél tovább tartózkodni a napon vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség és máris megtörténik a baj. A következőkben bemutatjuk a különböző súlyosságú égési sérüléseket és azok kezelési módjait.

A súlyosabb égési sérüléseknél különösen fontos a szakszerű ellátás, hogy megelőzzük az ilyen esetekben könnyedén előforduló fertőzéseket és esztétikai szempontból is a lehető legkedvezőbb gyógyulást érjük el.

Az égési sérülések fokozatai és ismertetőjegyeik

Mielőtt megkezdenéd az elsősegélynyújtást, mindig mérd fel az égési sérülés súlyosságát és ennek megfelelően cselekedj!

Elsőfokú égési sérülés. Ez a leggyakoribb és legkönnyebb égési sérülés. Az égett területen a bőr piros és rendkívül érzékeny. A sérülés csak a bőr felső rétegét érinti, ilyen sérülések gyakran napozás vagy túlzásba vitt szoláriumozás esetén keletkeznek.

Másodfokú égési sérülés. A másodfokú égési sérülések nagyobb fájdalommal járnak, mint az elsőfokúak és duzzanatok, hólyagok jelenhetnek meg a bőrön. Kialakulhat egy komoly napégés eredményeként, de konyhai balesetek során is, például, ha kis mennyiségű forró olaj fröccsen a bőrre vagy valamelyik testrész véletlenül hozzáér a gáztűzhely egy forró pontjához. Ilyenkor az égés már a bőr második rétegét is érinti.

Harmadfokú égési sérülés. Ez az egyik legkomolyabb égési sérülés. Akkor beszélünk harmadfokú égési sérülésről, ha az összes bőrréteg átégett és az égés elérte a mélyebben fekvő szöveteket. Felszíne piszkosszürke vagy halvány, viaszos hatású, maga a seb sok esetben nem fáj az idegek elhalása miatt.

Negyedfokú égési sérülés: Itt a szövetek elszenesednek és az égés egészen az izmokig, idegekig és csontokig terjed. Az idegek elhalása miatt a seb a legtöbb esetben fájdalmatlan.

A könnyű égési sérülések kezelése 

Könnyű égési sérülésnek nevezzük az elsőfokú égéseket és az olyan másodfokú égési sérüléseket, melyek 7-8 cm-nél nem nagyobb átmérőjűek.

  • Hűtsd le a sebet. Tartsd a sérült területet folyó víz alá, 10-15 percig. Jeget ne rakj rá, mert az további sérüléseket okozhat az égett bőrön.
  • Elsőfokú égési sérülés esetén nem szükséges bekötöznöd a sebet, hiszen a szabad levegőn jobban gyógyul. Ilyenkor elég, ha bekened Burn Free géllel, mely hűsíti és a fájdalmat is csökkenti.
  • A másodfokú égési sérülést ajánlott bekötni, mivel ilyenkor megvan a kockázata, hogy szennyeződés ragad bele. A Burn Free kötszerek remek nedvszívó képességűek, nem ragadnak a sebbe, emellett hűsítik azt és csökkentik a fájdalmat is. Legalább naponta egyszer cseréld a kötést
  • Ha még mindig fáj, akkor bevehetsz egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót.
  • Bár az ilyen sebeknél alacsony az elfertőződés kockázata, figyelj oda ennek jeleire.

A súlyos égési sérülések kezelése

Súlyos égési sérüléseknek nevezzük a nagy kiterjedésű másodfokú égéseket, valamint a harmad- és negyedfokú égési sérüléseket. Az ilyen sérülésekkel azonnal el kell látogatni egy orvoshoz vagy mentőt kell hívni. Különösen súlyos sérülésről beszélünk, ha a seb az arcon, lágyékon, kézen, lábon vagy nagy ízületek (pl. térd) közelében helyezkedik el.

  • Keress fel egy orvost vagy azonnal hívj mentőt, a helyzet súlyosságától függően.
  • Ne próbáld meg eltávolítani a sebből a beleégett ruhadarabokat és egyéb anyagokat, mivel ez vérzést okozhat. A sérülés közelében lévő, nem égett ruhadarabokat és ékszereket azonban eltávolíthatod, melyek esetleg akadályozhatják az orvosok vagy a mentősök munkáját.
  • A segítség megérkeztéig hideg vizes ruhával időnként lapogasd meg a sebet, ezzel csökkentve a testhőmérsékletet. Jeget semmiképpen ne használj és a hideg vizes borogatást is csak rövid ideig hagyd a seben.
  • Készülj fel arra, hogy a sérült sokkos állapotba kerülhet. Figyelj a sokk jeleire, például: gyenge vagy túl erős pulzus, eszméletvesztés, verejtékezés, zavartság. Ha lehetséges, emeld a sérült testrészt a szív fölé, ezzel csökkentve a sokk kialakulásának veszélyét.
  • Maradj nyugodt, végig maradj a sérült mellett, amíg a segítség megérkezik.
A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll