égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Az égési sérülés kezelése – Mit tegyünk és mit ne tegyünk

Az égési sérülés kezelésével kapcsolatos tények és tévhitek

Égési sérülés kezelése esetén az első lépés mindig a sérülés mértékének megállapítása kell hogy legyen, ettől függ ugyanis, hogy milyen metódust kell választanunk az elsősegélyhez.

A testszövetek károsodása 3 szinten határozható meg: beszélhetünk első-, másod-, és harmadfokú égési sérülésekről.

Első fokú égési sérülés

A legkevésbé súlyos égés. A bőr hámjának csak felső rétege károsodott.

 Jellemzői: Enyhén piros bőr, duzzanat, néha fájdalomérzet

Kezezése: lehetőség szerint a megégett testrészt helyezzük folyó hideg víz alá és legalább 20 percig hűtsük.

Rendszerint pár nap alatt magától elmúlik. Abban az estben viszont, ha a kéz, a lábfej, az arc, az ágyék vagy a fenék, illetve egy jelentősebb ízület nagyobb részei károsodtak, keressünk föl mielőbb a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát!

Másodfokú égési sérülés

Ha a károsodás kiterjed a bőr mélyebb rétegeire is, másodfokú égésről beszélünk.

Jellemzői: A bőr intenzíven kivörösödött, foltos; a sérült területen szabálytalan hólyagok keletkeznek, erős fájdalomérzet és duzzanat jelentkezik

Kezelése: A sérült részt részesítsük hideg, folyóvizes hűtésben. Alkalmazzunk laza steril fedőkötést

Abban az esetben, ha a sérült rész átmérője nagyobb mint ~ 8 centiméter, vagy ha a kéz, a lábfej, az arc, az ágyék vagy a fenék, illetve egy jelentősebb ízület károsodtak, keressünk föl mielőbb a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Szükség esetén vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval csökkentsük a fájdalmat.

Mit ne tegyünk:

  • Semmi esetre se távolítsuk el a ráégett ruhát! A hólyagok kiszúrása is tilos!
  • Na használjunk sebfedésre puha pamut vattát vagy más foszló anyagot ami beleragadhat a sebbe!
  • Ne használjunk jeget hűtésre, mivel a sérül testrész túlságosan is lehűlhet, ami a seb további sérüléshez vezethet! A Tojásfehérje, vaj vagy olaj sebre öntése szigorúan tilos, mivel ez infekciót (fertőzést) okozhat!!

Harmadfokú égési sérülés

Ha a bőr teljes vastagságában károsodott- valamint az alatta lévő szövetek (izom, zsír, csont) is, harmadfokú az égés mértéke. A szövetek maradandó elhalásával jár.

Mit tegyünk:

  • Azonnal hívjunk mentőt! Ha a seb kisebb kiterjedésű, a segítség megérkezéséig hűtsük   hideg folyó vízzel és alkalmazzunk laza steril fedőkötést(lehetőség szerint nedvesítsük is be hideg vízzel)
  • A megégett testrészt- lehetőség szerint- emeljük a szívnél magasabbra!

Mit ne tegyünk:

  • A ráégett ruha eltávolítása tilos!
  • Nagyobb méretű égett seb esetén ne hűtsük le a vízzel sérült testrészt, mivel ez kihűlést(hypothermiát) okozhat, ami vérnyomás eséshez és sokkhoz vezethet!

Másod-és harmadfokú égési sérülése esetén: Ajánlott egy tetanuszoltást kérni. Mivel legnagyobb szervünk, a bőr a legfontosabb védelmünk a fertőzésekkel szemben, bármilyen nagyobb bőrsérülés esetén ajánlott a tetanusz.

Jó tudni

Égési sérüléseknél ajánlott a Celerus gyógynövényi alapanyagú fertőtlenítő, gyulladás és fájdalomcsökkentő terméke a Burn Free gél használata! Seb kötözéshez a nagy nedvszívó képességű, elasztikus Burn Free égési kötszert ajánljuk!

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll