égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

A verbális és a nonverbális kommunikáció szerepe az idősgondozásban

Sikeres kommunikáció az idősgondozás során

A verbális kommunikáción lényegében a beszédet értjük, vagyis azokat a nyelvi jeleket (szavakat), amelyeket az információátadás folyamatában használunk. A nonverbális kommunikáció a beszéd kiegészítője. Mindazokat a nem nyelvi jeleket magában foglalja, amelyek a beszédet kísérik. Ilyenek többek között a hangsúly, a hangerő, a mimika, a gesztikuláció, a testtartás és még a ruházat, a megjelenés is. Mindezek komoly befolyásoló tényezők lehetnek az idősgondozásban.

Ami a verbális kommunikációt illeti, fontos odafigyelnünk arra, hogy mindig vegyük figyelembe a beszélgetőpartnerünk, vagyis a beteg értelmi szintjét. Ne használjunk olyan ritkán használt, idegen kifejezéseket, amelyeket a beteg nagy valószínűséggel nem fog érteni!

Az idősgondozás során az ápolóknak magas fokú empatikus képességgel kell rendelkezniük. Ez magában foglalja a másik emberre irányuló tudatos figyelmet, szándékos odafordulást és értelmi támogatást. A beteggel éreztetnünk kell az elfogadást és a megértést, így egy közvetlenebb, bizalmasabb viszonyt alakíthatunk ki. Ha pedig a beteg szívesen megnyílik előttünk, beavat az életébe, az nagyban megkönnyíti a vele való foglalkozást.

Figyeljünk a nem verbális kommunikációs tényezőkre is! Olyan hangerővel és olyan hangsúllyal beszéljünk, amilyet az adott szituáció megkíván. Ápolóként nagyon lényeges odafigyelni a megfelelő ruházatra is! Elengedhetetlen az ápolt, igényes megjelenés.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll