égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

Szemölcs eltávolítás – A talpi szemölcsök kialakulása, kezelése

20121006105828_48183A talpi szemölcsök olyan kinövések melyek, mint nevük is mutatja, a talpon jelennek meg. Okozójuk ezeknek is a humán papillomavírus (HPV) egy fajtája, mely vágásokon, horzsolásokon és a láb bőrének egyéb érzékeny részein jut be a szervezetbe.

Az ilyen szemölcsök gyakran a talp azon részén jelennek meg, melyek a legnagyobb nyomás alatt vannak állás vagy járás közben. A nyomás miatt elképzelhető, hogy befelé nőnek és kívülről csak egy megkeményedett bőrterület árulkodik a létezésükről.

A legtöbb esetben a talpi szemölcsök nem járnak komoly egészségügyi kockázatokkal, így kezelést sem feltétlenül igényelnének. Elhelyezkedésük miatt azonban gyakran zavaróak lehetnek, komoly fájdalmat okozhatnak járás közben. Ilyen mindenképpen érdemes a szemölcseltávolításon gondolkodni, hiszen a fájdalom miatt megváltozhat az állás közbeni testtartás vagy a járás, ami káros lehet az izmokra vagy az ízületekre nézve.

A talpi szemölcsök terjedése, kialakulása

A talpon kialakuló szemölcsöket a HPV-nek egy olyan fajtája okozza, mely a többivel ellentétben kevésbé ragályos, ugyanakkor könnyedén és gyorsan szaporodik meleg, nedves környezetben, így például zuhanyzók, uszodák, öltözők padlóján.

A vírus tehát elkapható, ha mezítláb állsz a zuhany alá és papucs nélkül járkálsz az uszodák, öltözők padlóján. Úgy jut be legkönnyebben a szervezetedbe, ha lábadon sérült, száraz, repedezett vagy esetleg nedves, felázott a bőr.

A talpi szemölcsök tünetei

 • Kemény, elszarusodott felszínű kinövések a lábujjakon vagy a talpon, esetleg kemény, megvastagodott bőrterületek befelé növő szemölcsök esetén.
 • Felszínük alatt gyakran apró fekete pöttyök láthatóak, melyeket gyakran a szemölcs gyökerének hisznek, de valójában elzáródott hajszálerek.
 • Fájdalom, kellemetlen érzés állás vagy járás közben.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

 • Ha a szemölcsök alakja vagy színe változik.
 • Ha a „házi praktikák” ellenére is újra kialakul a szemölcs vagy egyre több jelenik meg belőle.
 • Ha cukorbeteg vagy, esetleg valamilyen idegi sérülés van a lábadban.
 • Ha valamilyen betegség vagy gyógykezelés miatt gyenge az immunrendszered.
 • Ha nem vagy benne teljesen biztos, hogy a kinövés egy szemölcs.

A talpi szemölcs eltávolítása

 • Immunterápia – Ennek során az orvos olyan injekciót ad, mely megerősíti az immunrendszert, ezzel megpróbálva eltüntetni a makacs szemölcsöt.
 • Apró műtét – Ilyenkor a sebész kivágja a szemölcsöt vagy egy elektromos tűvel elpusztítja azt. Ezt a módszert a legtöbb esetben megpróbáljak elkerülni az orvosok és a betegek is a lehetséges hegesedés miatt.
 • Lézeres kezelés – A lézersugarat a szemölcsre irányítva a kinövés a hő hatására elhal és leesik. Ez a kezelés fájdalmas lehet és hegesedést is okozhat.
 • Fagyasztásos szemölcs eltávolítás módszer (cryoterápia) – Ilyen esetben az orvos egy folyékony nitrogént használó készülék segítségével lefagyasztja a szemölcsöt. A Cryo Success készülék használata különösen ajánlott, hiszen fájdalommentes, nem jár vérzéssel, nincs szükség érzéstelenítő injekciókra és alig hagy sebhelyet. Használata takarékos, így a kezelés minden bizonnyal olcsóbb, mint a többi módszer esetében.

Ha talpi szemölcstől szenvedsz, bátran próbáld ki a cryoterápiát, azon belül is a Cryo Successt, mely már egy kezelés után eltünteti a tünetek nagy részét.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll