égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

A leggyakoribb tévhitek az otthoni idősgondozással kapcsolatban

Ha egy idős rokon ápolásra szorul és a családnak el kell döntenie, hogy melyik megoldás lenne a legmegfelelőbb a számára, sok esetben tévesen ítélik meg a szakképzett ápolók által végzett otthoni gondozás lehetőségét.

Ebben a cikkben az otthoni idősgondozással kapcsolatos öt leggyakoribb tévhitet igyekszünk eloszlatni.

  1. Tévhit: Idősgondozásra csak akkor van szükség, hogy idős rokonom megsérült vagy megbetegedett és már nem tudja ellátni magát.

Természetesen mindenki szeretne addig a saját otthonában maradni, amíg csak lehet. Talán úgy érezhetik, hogy ha segítség érkezik melléjük, azzal elveszítik a szabadságukat, de az ápolás, segítés célja ilyen esetben éppen a szabadság megőrzése.

Ha az idős rokon segítséget kap a mindennapi teendők során, csökken az otthoni balesetek valószínűsége. Idős korban különösen veszélyes lehet egy elesés vagy egy bekapcsolva felejtett gáztűzhely.

Ha tehát felmerül bennünk a félelem azzal kapcsolatban, hogy korosodó szerettünk már nincs száz százalékos állapotban mentálisan vagy fizikálisan, mindenképpen érdemes jobban odafigyelni rá vagy segítséget rendelni mellé.

  1. Tévhit: A szakképzett ápolók többe kerülnek, mint amit ki tudnék fizetni.

Sokan úgy gondolnak az otthoni idősgondozásra, mint valami olyan luxusra, amit csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak. Az ápolás díja sok mindentől függ, előfordulhat, hogy szerettünknek csak napi pár órás odafigyelésre van szüksége, így az otthoni segítség jóval olcsóbb és költséghatékonyabb, mintha emiatt beköltöztetnénk egy idősotthonba.

  1. Tévhit: Ha másra bízom idős rokonom ápolását, az olyan, mintha a család elfordulna tőle.

Valójában ennek épp az ellenkezője igaz, ha egy szakképzett ápolóra bízzuk az idősgondozást, az valójában megerősítheti a családi kapcsolatokat. Ilyen esetben az ápoló nagy terhet vesz le az idős személy gyermekeiről, akik így kellemesebb perceket tölthetnek a szülővel, jókat beszélgethetnek, mint a „régi szép időkben” és az unokákra, dédunokákra is több idő jut egy-egy látogatás során.

  1. Tévhit: A legtöbb idős ember nem szívesen tűrne meg egy idős ápolót a házában, ezért jobb megoldás az idősek otthona.

Az idősek többsége szeretne olyan sokáig az otthonában maradni, amíg csak lehetséges. Egy amerikai felmérésben több ezer 65 éven felüli személyt kérdeztek meg, akiknek a 92%-a azt mondta, hogy ha ápolásra szorulna, az lenne a legjobb, ha az otthonában kapná meg ezt a segítséget.

Először valóban riasztónak tűnhet az ötlet, hogy mostantól minden nap egy olyan személy fog bejárni a házba, akit nem is ismerünk, de ha a megfelelő idősgondozó céggel vesszük fel a kapcsolatot, nem lehet probléma. Ilyenkor a nővér először ellátogat az idős rokonhoz és elbeszélget vele, elmondja, miből fog állni az ápolás, körülbelül mennyi időt fog igénybe venni naponta, így segítve neki megbarátkozni az ötlettel és bemutatva saját magát.

  1. Tévhit: Egy kirendelt ápoló nem tud akkora segítséget nyújtani idős rokonomnak, mint amekkorára szüksége lenne.

Sok otthoni ápolással foglalkozó cég részletes információkkal tud szolgálni ápolóival kapcsolatban, képesítéseiket, tapasztalataikat tekintve, így könnyedén megtalálhatjuk a megfelelő segítőt idős rokonunk mellé. Emellett egy idősek otthonában az ápolók figyelme jobban megoszlik, így még kisebb az esély a megfelelő ellátásra.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll