égési sérülés szemölcs eltávolítás sebkezelés bőrgyógyászati kozmetikai gépek

Cikkek

A leggyakoribb nyári sérülések és kezelésük

gipsarmA nyári szünidő idején különösen sok veszély leselkedik a gyermekekre, akár otthon a kertben, vízparton vagy bárhol máshol tartózkodnak. Szerencsére a legtöbb esetben csak könnyebb sérülésekről van szó.

A következőkben bemutatjuk az öt leggyakoribb nyári sérülést, a kezelésüket, valamint arról is szó lesz, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni.

  1. A gyermekem futás közben elcsúszott és beverte a fejét. Mit tegyek? Azonnal szaladjak vele az ügyeletre?

A fejsérülések gyakoriak, de amik kisebb esések következtében keletkeznek, azok többnyire nem komolyak. A baleset után fokozottan figyelj gyermeked viselkedésére. Ha eszméletét vesztette az esés következtében vagy kábult, mindenképp hívj segítséget. Ha azonnal feláll és folytatja a játékot, akkor is figyeld a viselkedését. Nézd meg, nem dagadt-e fel az ütés helye. Ha hagyja magát, próbáld meg jéggel vagy hideg borogatással csökkenteni a duzzanatot.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha gyermeked erős fejfájásra panaszkodik, hány, látás-, beszéd- vagy mozgászavarai vannak.

  1. A gyermekem elesett, lehorzsolta a térdét és felrepedt az álla. Elláthatom a sebeit itthon? Miből állapíthatom meg, hogy össze kell-e varrni a sérülést?

Az udvaron való felhőtlen szaladgálás gyakran eredményez horzsolásokat és kisebb sérüléseket. Az esés okozta trauma és a kiserkenő vér látványa hatására a gyermekek ilyenkor többnyire sírva rohannak a szüleikhez. Egy tiszta rongy vagy papír zsebkendő segítségével állítsd el a vérzést, majd alaposan öblítsd le a sebet tiszta vízzel. Ha gyermeked nem hagyja, hogy közvetlenül a sebét mosd, ültesd bele a fürdőkádba. Ha ezzel kész vagy, kend be a sebet fertőtlenítővel, majd helyezz rá ragtapaszt vagy kötést. Az aluderm ragtapaszok kiválóak erre az esetre, hiszen külön gyermekek számára készült változat is kapható belőlük, színes figurákkal díszítve, alumínium bevonatuk pedig szárazon és tisztán tartja a sebet.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha a seb mély vagy 10 perc után sem áll el a vérzés.

  1. A gyermekem minden nyáron rovarcsípésektől szenved, melyek feldagadnak és viszketnek. Miként kezelhetem és hogyan előzhetem meg őket?

A rovarok nyáron, az esti órákban a legaktívabbak és szívesen választják célpontul a gyermekeket. Teljesen ugyan nem tudod megvédeni gyermekedet tőlük, de csökkentheted a csípések számát, ha ráadsz valamilyen laza öltözéket. Az erős illatú szappanok, parfümök és hajsprayk vonzzák a rovarokat, ezért nyáron ezeket is érdemes mellőzni. A szúnyogok és egyéb rovarok csípéseit kendd be valamilyen viszketéscsökkentő krémmel vagy kenőccsel. A fájdalmasabb, darázs- vagy méhcsípéseket borogasd be hideg vizes ruhával, hogy csökkentsd a duzzanatot és a fájdalmat. Ha a fullánk a gyermeked bőrében maradt, húzd ki egy csipesszel. Ne feledd, a viszkető csípéseket ne csak a keletkezésükkor kendd be, hiszen néhány esetben a viszketés igazán két-három nap elteltével lesz erős.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha gyermeked zihál, nehezen kap levegőt, legyengül, elájul, kiütések jelennek meg rajta vagy az egész teste viszket. Akkor is kérj segítséget, ha a csípés helye nagyon feldagad vagy egyre jobban terjedő piros folt jelenik meg körülötte.

  1. A gyermekem nagyon aktív, sokszor rándítja meg a bokáját vagy veri be a könyökét esés közben. Miből állapíthatom meg, hogy csonttörésről vagy csak húzódásról, rándulásról van-e szó?

Gyakran nagyon nehéz megmondani röntgen nélkül, hogy egy csont eltört-e vagy sem, de a legtöbb nyári baleset csak húzódást vagy rándulást eredményez, melyek otthon is kezelhetőek. A húzódás és a rándulás is dagadással, fájdalommal jár. Az első teendő ilyen esetben, hogy jeget tegyünk a sérült testrészre és rábírjuk gyermekünket, hogy ne mozgassa azt. Ha a sérült területen nem mutatkozik abnormális deformáció és ha a gyermeknek nincsenek különösen nagy fájdalmai, gyakran pár órai megfigyelés is elegendő ahhoz, hogy a gyermeket nyugodt szívvel visszaengedhesd játszani. Ha jó kedvvel visszamegy és a sérülés nem akadályozza különösebben, akkor biztos lehetsz benne, hogy csak egy kisebb húzódást vagy rándulást szenvedett, ami pár nap alatt magától elmúlik.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha a sérült végtag láthatóan deformálódott vagy ha gyermekednek komoly fájdalmai vannak. Az is rossz jel, ha nem tudnak ráállni sérült lábukra vagy nem tudják használni sérült karjukat.

  1. A gyermekem imád a medencében játszani, ezért időnként leég a bőre a napon. Mit tegyek ilyen esetben?

A legjobb, ha előrelátóak vagyunk és megpróbáljuk elkerülni a napégést. Ha lehetséges, a legmelegebb órákban maradjatok árnyékban a gyermekkel és bírd rá, hogy viseljen valamilyen könnyű öltözéket, amikor nem a vízben játszik és ne feledkezz meg a napszemüvegről sem. Kend be gyermekedet napvédő krémmel, félórával azelőtt, hogy kimennétek a házból, még akkor is, ha felhős az idő. Ha kint vagytok, kétóránként kend be egy újabb adaggal. A hat hónapos vagy annál fiatalabb piciket sose tedd ki közvetlen napsugárzásnak.

Ha észreveszed, hogy gyermeked bőre megégett a napon, azonnal hívd őket árnyékba és tegyél hideg borogatást a sérült területre. Kend be valamilyen égés elleni kenőccsel vagy géllel. A Burn Free gél remek megoldást jelenthet, hiszen azonnal csökkenti a fájdalmat és hűsíti az égett bőrt. A következő napokban ügyelj rá, hogy gyermeked elég folyadékot igyon és figyelj rá, hogy a sérült bőrterület ne legyen közvetlen napsugárzásnak kitéve.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha az égés nagy területen terjed el, komoly kellemetlenségeket okoz gyermekednek vagy hólyagok jelennek meg a testén. Akkor is kérj segítséget, ha a sérült bőr feldagad, váladékozik, gyermeked belázasodik, zavarodottá válik, megfájdul a feje vagy a kiszáradás jelei mutatkoznak rajta.

A Celerus Medical Division 2012-ben alapult azzal a céllal, hogy a CELERUS Bt. munkahelyi egészségvédelemben szerzett tapasztalatait, ott elért sikereit és eredményeit a lakosság javára fordítsa. Egészségvédelemmel és egészségfejlesztéssel foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég vagyunk, akik nem csak szállítanak, hanem tudatosságot növelnek. Az egészség megőrzéséért és annak visszaállításáért küzdünk kereskedőként és szolgáltatóként egyaránt. Az általunk forgalmazott termékek az szemölcseltávolítás, az idősősgondozás, a betegápolás, az égési sérülések ellátása és a sebkezelés területén is rendkívül hasznosak és praktikusak.
Scroll